Bajden u iznenadnoj poseti Iraku

Izvor: VOA, 28.Apr.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u iznenadnoj poseti Iraku

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden doputovao je u iznenadnu posetu Iraku, gde je sa liderima te zemlje razgovarao o uspostavljanju nacionalnog jedinstva i daljem zamahu u borbi protiv Islamske države.

"Potpredsednik će takođe razgovarati o merama koje međunarodna zajednica može da preduzme da bi poboljšala ekonomsku stabilnost Iraka i unapredila regionalnu saradnju”, najavljeno je iz Bajdenovog kabineta.

Bajden, koji je poslednji put posetio Irak >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << 2011. godine, odmah po dolasku sastao se sa iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem. Iračka vlada trenutno je paralisana zbog političke krize u zemlji.

Abadi pokušava da ispuni dugo obećanje da će reformisati vladu, dok hiljade demonstranata lojalnih šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru traže da novi kabinet bude sastavljen od tehnokrata, a ne politički lojalnih zvaničnika.

Irački parlament u utorak je odobrio izmene u vladi, kojima je predviđeno da ključna mesta zauzmu nestranačke ličnosti, da bi se iskorenio nepotizam i korupcija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bajden: Politička kriza ne sme da uspori borbu Iraka sa ID

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Apr.2016, 09:49

Potpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Irak da ne dozvoli da politička kriza utiče na teško osvojene dobitke u borbi protiv Islamske države...Bajden je nenajavljeno u četvrtak doputovao u Irak, gde se sastao sa iračkim premijerom Hajderom al Abadijem...Kako navodi Rojters, Bajden je u Irak...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.