Bagdad: Auto-bomba, ubijeno 13 hodočasnika

Izvor: B92, 02.Maj.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagdad: Auto-bomba, ubijeno 13 hodočasnika

Bagdad -- U eksploziji automobila bombe u Bagdadu poginulo je najmanje 13 šiitskih hodočasnika koji su obeležavali godišnjicu smrti imama.

Parkirani automobil bomba eksplodirao je ubrzo nakon podneva u jugozapadnom delu Bagdada, a u napadu je povređeno najmanje 28 osoba, rekli su zvaničnici.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, međutim teroristička organizacija Islamska država redovno izvodi terorističke napade na iračke šiite koje smatra jereticima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Više hiljada šiitskih vernika uputilo se prethodnih dana ka svetilištu u bagdadskom naselju Kadimijah, gde je sahranjen imam Musa al Kazim, koji je preminuo 799. godine.

U glavnom gradu Iraka pojačane su mere bezbednosti zbog hodočašća.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 741 Iračanin ubijen je u aprilu u jeku nasilja, dok je istog meseca 1.474 ranjeno.

UN procenjuju da je u Iraku najmanje 1.119 ljudi poginulo, a 1.561 osoba je povređena u martu.

Islamska država od juna 2014. kontroliše velike delove teritorije Iraka i često izvodi napade na šiite.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Islamska država automobilom-bombom ubila 13 hodočasnika

Izvor: Blic, 02.Maj.2016

"Islamska država" je preuzela odgovornost za eksploziju automobila-bombe u iračkoj prestonici, pri čemu je ubijeno najmanje 13 šiitskih hodočasnika koji su obeležavali godišnjicu smrti imama, rekli su danas policijski i bolnički izvori...Ubrzo nakon eksplozije, "Islamska država", koja šiitske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.