BURE BARUTA U Ukrajini sve ključa uoči mirovnih pregovora u Ženevi

Izvor: Blic, 16.Apr.2014, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BURE BARUTA U Ukrajini sve ključa uoči mirovnih pregovora u Ženevi

Specijalne ukrajinske snage zadržale su kontrolu nad aerodromom u Kramatorsku na istoku Ukrajine koji su do juče držale proruske snage, saopštila je vlada u Kijevu.

Ruska televizija tvrdi da je u ukrajinskoj akciji preuzimanja aerodroma poginulo između četiri i 11 osoba, a vlasti u Kijevu nisu dale zvanične podatke o mogućim žrtvama.

U govoru u Parlamentu u Kijevu, prelazni predsednik Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Oleksander Turčinov je objavio da je aerodrom u Krematorsku zauzet.

- Uveren sam da uskoro neće više biti terorista u Donjecku niti u drugim oblastima i da će biti izvedeni na sud - tamo gde i treba da budu - rekao je Turčinov koji je pre te akcije najavio "antiterorističku operaciju" protiv separatista koji su zauzeli zgrade javnih uprava u desetak gradova na istoku Ukrajine.

Kamioni sa vojskom, helikopteri, oklopna vozila i tenkovi ukrajinske vojske stacionirani su i na oko 40 kilometara severno od Slovjanska, a vojnici su naveli da čekaju na naredjenje da krenu na taj grad koji je pod kontrolom proruskih naoružanih ljudi.

Ofanziva prozapadnih vlasti u Kijevu na proruski istok zemlje je produbila krizu s Rusijom koja je, po navodima NATO, nagomilala do 40.000 vojnika na granici.

Situacija je veoma napeta uoči sutrašnjeg sastanka u Ženevi na kojem će predstavnici Ukrajine, Rusije, SAD i Evropske unije pokušati da smire krizu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kancelarka Nemacke Angela Merkel su u telefonskom razgovoru izrazili nadu da će sastanak u Zzenevi biti jasan signal za vraćanje situacije u miran okvir, saopštio je Kremlj, a Berlin je saopštio samo da je tema razgovora Merkel-Putin bila priprema za taj sastanak.

Stejt department je saopštio da sledeća etapa treba da bude sastanak u Ženevi jer je to prilika da svako sedne za sto i razgovara.

Ako propadne sastanak u Ženevi, SAD su najavile nove sankcije protiv Moskve. Prema Stejt departmentu to bi moglo da znači da se produži spisak osoba protiv kojih su uvedene sankcije, ili da se zabrani pristup odredjenim ključnim ekonomskim sektorima kao što su rudnici, energetika i finansijske službe.

U Ukrajini general Vasil Krutov, drugi čovek ukrajinske službe bezbednost SBU koji upravlja "antiterorističkom operacijom" je rekao da će biti "likvidirani" separatisti koji ne polože oružje.

On je rekao da su neidentifikovani pobunjenici deo specijalnih trupa ruske vojne obaveštajne službe (GRU) koji imaju veliko iskustvo u sukobima i predstavljaju opasnog protivnika.

Kijev i Zapad smatraju da je Moskva umešana u najnovije pobune na istoku Ukrajine. Tamošnje akcije podsećaju, po stručnjacima, na intervenciju snaga koje su preuzele kontrolu nad Krimom pre njegovog pripajanja Rusiji.

Rusija demantuje da se na bilo koji način meša u dogadjaje na istoku Ukrajine.

NATO je još jednom pozvao Rusiju da smanji pritisak i da povuče svoje trupe nagomilane na granici.

Vlasti u Kijevu su dovele zemlju do "ivice gradjanskog rata" slanjem vojske na istok protiv proruskih probunjenika, upozorio je sinoć ruski predsednik Putin i ocenio da je intervencija ukrajinske vojske, na sopstvenoj teitoriji, "neustavna", saopštio je Kremlj.

Prorusko stanovništvo u Ukrajni traži pripajanje Rusiji ili u najmanju ruku federalno preuredjenje Ukrajine uz velika ovlašćenja regionima, ali kijevske vlasti su rekle da na sastanku u Ženevi neće razgovarti o tome.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.