BRAĆO, SRBIJU ĆEMO USKORO BRANITI PO ROVOVIMA: Jezivo Giškino predskazanje na grobu svog prijatelja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2017, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRAĆO, SRBIJU ĆEMO USKORO BRANITI PO ROVOVIMA: Jezivo Giškino predskazanje na grobu svog prijatelja (VIDEO)

Ubrzo nakon toga, on je i sam otišao na ratište

Đorđe Božović Giška je 1990. godine na sahrani Radovana Lagundžina Žapca održao je govor koji tada niko nije shvatao, a kojim je predvideo građanske ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Giška je nekoliko puta bio teško ranjavan i iza sebe imao 11 godina robije, ali je pre rata svojim savetima pokušavao da smiri uzavrele strasti među mladim kriminalcima. Zato se na grobu Žapca, koji je ubijen u 19-oj godini života, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obratio upravo omladini.

Apelovao je da se ne prosipa krv bez razloga, da se ne ubija za reč ili zbog pogleda, najavio da će doći vreme kada će se svako dokazati i pokazati kada bude bio primoran da brani svoju otadžbinu, majke i sestre na ratištu.

– Zaklinjem vas mlađa generacijo, zaklinjem vas toplo i plemenito da se mirite umesto što ratujete, da ne vadite oružje, da ne prosipate srpsku krv, teška vremena nas čekaju. Srbija je ta nesretnica koju ćemo uskoro braniti po šančevima i rovovima.Branićemo je u bunkerima. Ovenčaćete se i krvlju i slavom najverovatnije, iako mi to ne želimo. Nemojte da prosipate vašu krv između vas, zaklinjem vas da ne nosite oružje, da se ne ubijate, jer to je greh – rekao je Giška okupljenima.

Više od polovine prisutnih nije verovalo u to što govori, nisu mogli ni da naslute da će se obistiniti ono što je Giška sa sigurnošću proricao.

Ubrzo nakon toga, rešio je da ode na ratište jer nije hteo da ga ubiju u Beogradu kao kriminalca.

- Neću da me ubiju ovde, pisaće novine da su ubili kriminalca, idem da poginem u borbi za svoj narod – govorio je. Tako je i bilo. Pred odlazak na ratište, poklonio se ispred spomenika Branislava Matića i zamolio da, ako pogine, prvih šest meseci bude sahranjen upravo u grobu svog prijatelja.

Zvanična verzija njegove pogibije je rekla da je napušten od tri tenka tadašnje JNA koji su se, umesto da mu čuvaju odstupnicu, iz do danas nejasnih razloga, jednostavno povukli.

Giška je tog 15. septembra 1991. godine, dan pre 36. rođendana, više puta napustao zaklon pozivajući pomoć. Kad se poslednji put našao na brisanom prostoru, pogođen je sa tri hica, s leđa.

Sledećeg dana on je bio mrtav, a 16. septembra, na njegov rođendan, doneli su joj njegovo mrtvo telo kući.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.