BIZNIS POPOVI: U Srbiji sahranu naplaćuju 100 evra!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Okt.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIZNIS POPOVI: U Srbiji sahranu naplaćuju 100 evra!

Cene usluga sveštenika u valjevskom kraju su "šarolike" i pored toga što u valjevskoj eparhiji tvrde da je svim sveštenicima naloženo da od vernika ne smeju da traže određenu sumu novca, već da građani, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvoje onoliko koliko mogu

Sveštenici SPC u pojedinim mestima u Srbiji sahrane naplaćuju i do 100 evra! Takvi slučajevi su zabeleženi u mioničkom kraju, ali verovatno i u mnogim drugim mestima širom Srbije, međutim, građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << nerado govore o tome.

Kako nam je potvrdilo više vernika, taj cenovnik je na snazi već nekoliko godina i pored tvrdnji SPC da zvaničan cenovnik ne postoji.

Cene usluga sveštenika u valjevskom kraju su “šarolike” uprkos tome što u valjevskoj eparhiji tvrde da je svim sveštenicima naloženo da od vernika ne smeju da traže određenu sumu novca, već da građani, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvoje onoliko koliko mogu.

Foto: Freeimages/lusi

Najviše cene u Kolubarskom okrugu su u mioničkom kraju, gde sveštenici u Mionici i okolnim selima već godinama opelo naplaćuju 100 evra!

U valjevskoj eparhiji kažu da je formiranje cena usluga koje pružaju sveštenici nedopustivo.

Foto: Telegraf

- Vladika valjevski Milutin je dozvolio sveštenicima da od građana uzimaju priloge, ali im je zabranjeno da određuju cenu, već moraju da ostave građanima da sami odluče koliko će dati, u zavisnosti od ekonomske situacije. To da neko traži 100 evra za sahranu je nedopustivo i pozivamo sve građane koji su bili u toj situaciji da nam se jave, kako bi kaznili sveštenike koji su odredili tu cenu, jer teško je utvrditi šta se dešava na terenu i pratiti rad baš svakog sveštenika - kažu u valjevskoj eparhiji.

Dodaju da unutar eparhije postoji kontrola rada sveštenstva i da je do sada je kažnjeno nekoliko sveštenika zbog visokih cena na koje su se žalili građani.

(S. S.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.