BG: Ostaje spomenik Petru Kralju

Izvor: B92, 26.Dec.2014, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Ostaje spomenik Petru Kralju

Gradska uprava Beograda saopštila je da spomenik glumcu Petru Kralju u Opštini Vračar neće biti srušen.

Uprava je, međutim, upozorila tu gradsku Opštinu da zakon i red treba da se poštuju.

"Procedura (za podizanje spomenika) je jasna i podrazumeva dozvole Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, Urbanističkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda. Ništa od toga Opština Vračar nije imala, kada je spomenik postavila, dakle, proceduru nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poštovala", navodi se u saopštenju.

Opština Vračar zatražila je od nadležnih gradskih službi da ne sruše spomenik Petru Kralju u Mileševskoj ulici, gde je glumac živeo, i da Komisija Skupštine Beograda pozitivno reši zahtev od 27. januara da se taj spomenik podigne.

Gradske vlasti navele su da je Kralj "zaista bio veliki umetnik koji je dao ogroman doprinos kulturnom životu" i da "zaslužuje dostojno spomen obeležje, ali ne zaslužuje da mu se spomenici postavljaju ilegalno".

"Opština Vračar nije Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova ni podnela inicijativu, već je samo uputila dopis u kojem je obaveštava o svojim planovima da spomenik podigne. Time je preuzela ingerencije Skupštine Grada Beograda koja je jedina za to nadležna", dodaje se.

Dodaje se da, uprkos tome, Beograd ima dobru volju da se taj problem reši, dok spomenik ostaje gde je i sada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.