BEZ PROBLEMA UPRKOS NAGOMILANOM DUGU: Vučić smiruje građane Srbije, demantuje mogućnost gasne krize!

Izvor: Press, 31.Okt.2014, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ PROBLEMA UPRKOS NAGOMILANOM DUGU: Vučić smiruje građane Srbije, demantuje mogućnost gasne krize!

Iako se Srbija zbog duga za gas našla među zemljama kojima je pred zimu smanjena isporuka iz Rusije, premijer Aleksandar Vučić poručio je da neće biti problema u snabdevanju gasom i da građani Srbije ne treba da brinu.
"Sve u vezi isplate naših dugova umećemo da rešimo sa ruskim partnerima i da nađemo rešenje u korist građana Srbije", rekao je premijer, odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << gasnoj krizi.
"Neće biti problema, građani Srbije ne moraju da brinu", istakao je Vučić.

Srbija, prema pisanju pojedinih beogradskih medija, dobija 28 odsto manje gasa iz Rusije zbog neregulisanog duga za taj energent koji je dostigao oko 200 miliona dolara.

Izvor blizak Gaspromu rekao je Tanjugu da količine gasa koje ta kompanija isporučuje partnerima ostaju u okviru dogovorenih i u okviru Gaspromovih trenutnih izvoznih potencijala.

Srbija, odnosno srpsko i rusko preduzeće Srbijagas i Gasprom, imaju potpisan dugoročni ugovor od 10 godina o isporukama gasa Srbiji iz Rusije, koji nam garantuje da možemo povući pet milijardi kubika gasa godišnje, a za ugovorene, a nepovučene količine gasa, Srbija, kao sve ostale zemlje, ne plaća penale ruskom Gaspromu.

Stručnjaci za gas ukazuju da je jedini razlog za smanjenje isporuka gasa Srbiji dug, a mediji spekulišu da je do smanjenja isporuka došlo nakon što je premijer Aleksandar Vučić, prilikom nedavne posete ruskog predsednika Beogradu, odbio da potpiše protokol o regulisanju duga do marta naredne godine.

Predsednik Udruženja za gas izjavio je Tanjugu da je Srbija nagomilala veliki dug za taj energent i da je neplaćanje jedini razlog za smanjenje isporuka gasa Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:
“RAZVOJNI PUT” VOJISLAVA ILIĆA: Kako je prvi čovek Čačka penzionisan pre više od 15 godina?
NIkolić, Ivanov: Unaprediti saradnju na svim nivoima
Parlament o izmenama zakona o notarima u ponedeljak
   
Rusija, s druge strane, smanjenjem isporuka gasa zemljama koje neredovno plaćaju i koje su nagomilale dug, želi da prikupi sav novac koji im nije uplaćan po osnovu isporučenih količina tog energenta, dodao je Vuletić.

Količine gasa koje sada dobijamo iz Rusije uz domaću proizvodnju i malim delom uz rezerve iz Banatskog Dvora trenutno su dovoljne za potrebe potrošača u Srbiji, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić, koji očekuje da će problem biti rešen za sedam dana, kada srpska delegacija otputuje u Moskvu.

Potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović nije mogla da kaže o kolikom tačno smanjenju isporuka gasa je reč, a upitana zašto se i Srbiji smanjuju isporuke s obzirom na dobre odnose sa Rusijom, odgovorila da kada se smanjuju isporuke gasa one se smanjuju svima.

Mihajlović je rekla da nije sigurna da je razlog ono što pišu pojedini mediji - odbijanje premijera Vučića da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje oko 200 miliona dolara duga za ruski gas do marta sledeće godine, jer, primetila je, celoj Evropi se smanjuju isporuke gasa, pa i Srbiji.

Srbija je sa oko 90 odsto zavisna od uvoza gasa i godišnje uvozimo nešto manje od dve milijarde kubika gasa, a da bismo podmirili sopstvene potrebe za gasom dnevno nam treba oko 10 miliona kubika.

Iz domaćih izvora dnevno možemo dobiti samo dva miliona kubika gasa, a uz to u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor imamo uskladišteno 460 miliona kubika od kojih je moguće dnevno dobijati pet miliona kubika tog energenta.

Kada bi isporuke gasa u slučaju gasne krize bile potpuno prekinute iz ta dva domaća izvora bismo mogli da podmirimo oko 75 odsto domaćih dnevnih potreba.

Da bi se ove zime osigurala od eventualne gasne krize Srbija planira da u Mađarskoj uskladišti 200 miliona kubika plavog energenta, čime bi uz domaće zalihe iz Banatskog dvora, imala obezbeđenih oko 650 miliona kubika gasa, što je dovoljno za 65 dana.

Dugoročni ugovor o snabdevanju Srbije gasom iz Rusije potpisan je na osnovu Sporazuma o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Mihajlović: Rusija i Srbija su partneri, naćićemo rešenje za snadbevanje gasom!

Izvor: Press, 31.Okt.2014

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija i Rusija imaju partnerski odnos i izrazila uverenje da će kroz taj odnos biti rešen problem sa snabdevanjem ruskim gasom. . "Zaista verujem da će...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.