BATUT: Nema opasnosti od oboljevanja od listerije

Izvor: Kurir, 26.Jul.2014, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BATUT: Nema opasnosti od oboljevanja od listerije

Sve vrste hrane mogu da budu izvor zaraze, a kod zdravih osoba listerija ne može tako da se razvije kao kod starije populacije koja je podložnija, rekla je Grbić.

BEOGRAD - Nema bojazni da bi u Srbiji moglo da dođe do masovnijeg oboljevanja usled listerije, a starija populacija, osobe koje su imale teža oboljenja, deca i trudnice trebalo bi da obrate pažnju na način konzumiranja hrane koja može biti izvor zaraze, izjavila je danas epidemiolog Bojana Grbić iz Instituta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << javno zdravlje Srbije "Batut".

Ona je rekla da se listerija prenosi na čoveka isključivo konzumiranjem hrane koja je kontaminirana bakterijom, a da je ona prisutna u vodi, zemljištu, a vrlo cesto i kod životinja.

"Sve vrste hrane mogu da budu izvor zaraze, a kod zdravih osoba listerija ne može tako da se razvije kao kod starije populacije koja je podložnija", rekla je Grbić.

U Srbiji se, kako je rekla, godišnje registruju sporadični slučajevi oboljevanja.

Ona je navela da su klasicni simptomi za zarazu listerijom visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi mogu biti bolovi u misisićima, što ukazuje na tešku kliničku formu i tada bi trebalo zatražiti pomoć lekara.

Potencijalni prenosnici listerije mogli bi da se nađu u mesu, mesnim prerađevinama, nepasterizovanom mleku, sirovoj ribi, nekim sirevima...

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, Grbić je rekla da stepen oboljevanja zavisi i od klimatskih uslova, a da trenutni uslovi u Srbiji ne pogoduju razvoju tog oboljenja.

Prošle godine registrovano je 303 obolelih, a ove godine postoji samo dva laboratorijski potvrđena slučaja i tri koja se vode kao verovatna.

Kako je kazala Grbić, mogu se očekivati sporadični slučajevi ali ne i epidemijske razmere.

(RTS)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Nema opasnosti od oboljevanja od listerije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014

Nema bojazni da bi u Srbiji moglo da dođe do masovnijeg oboljevanja usled listerije, a starija populacija, osobe koje su imale teža oboljenja, deca i trudnice trebalo bi da obrate pažnju na način konzumiranja hrane koja može biti izvor zaraze, izjavila je danas epidemiolog Bojana Grbić iz Instituta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.