BAHATOST NA AERODROMU: Namestili posao težak 37 miliona, kažnjeni ukorom

Izvor: Kurir, 30.Avg.2014, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAHATOST NA AERODROMU: Namestili posao težak 37 miliona, kažnjeni ukorom

Bez tendera i ugovora uprava „Nikole Tesle“ 2009. dodelila posao špedicije privatniku. Dogovor 2013. poništen zbog kršenja zakona, a umešani i dalje rade, bez ikakvih sankcija

BEOGRAD - Aerodrom „Nikola Tesla“ bez tendera i ugovora isplatio je privatnoj firmi na ime špediterskih usluga 37 miliona dinara, a direktore koji su za to odgovorni kaznio je samo upozorenjem, saznaje Kurir. Otkaz nije dobio ni Predrag Babić, direktor Sektora tehničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << održavanja, iako je priznao da je odobravao isplate, kršeći tako Zakon o javnim nabavkama.

Ignorisanje

Neverovatno je i da niko od nadležnih u ovoj državnoj firmi nije primetio da se preduzeću „Pro tim“ godinama, tačnije od 2009. do 2013, bez ugovora isplaćuje naknada za špediterske usluge. „Pro tim“ je prethodno imao ugovor s Aerodromom „Nikola Tesla“, ali je on istekao u novembru 2009, kad je trebalo da se raspiše tender za novog špeditera, ali to nije urađeno. Umesto toga samo je produžena saradnja mimo zakona.

- Privatna firma obavljala je nabavke iz uvoza za potrebe Aerodroma, pa je tako obavila špediciju za šest avio-mostova iz Kine, ali i za višegodišnju kupovinu kerozina. Sve je otkriveno sasvim slučajno, kad je proveravana nabavka kerozina - navodi sagovornik Kurira s aerodroma.

Fakture

Aerodrom je početkom ove godine osnovao komisiju za utvrđivanje povrede radne obaveze kako bi ispitali ceo slučaj angažovanja „Pro tima“. Komisija je utvrdila da su tri rukovodioca prekršila Zakon o javnim nabavkama.

- Utvrđeno je da je tokom 2009. i 2010. većinu faktura overavala Milica Marjanović, rukovodilac Sektora za logistiku, a odobravao za plaćanje Predrag Babić. Utvrđeno je i da je u 2011, 2012. i 2013. fakture overavala Alisa Žuvela, šef Službe za logistiku, a odobravao opet Babić - navodi se u izveštaju te komisije. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da rukovodioci državne firme dobiju strože kazne. Komisija u izveštaju navodi da su tri zaposlena povredila radnu obavezu i predložila je generalnom direktoru da im se izrekne upozorenje.

- Babić je ipak nešto kasnije smenjen, ali teško da je to neka kazna. Sad je rukovodilac u Sektoru investicija, plata mu je manja desetak hiljada, te iznosi oko 150.000. I dalje koristi službeni automobil „opel astru“ - navodi naš sagovornik.

Aerodrom

BEZ KOMENTARA

Aerodrom „Nikola Tesla“ nije odgovorio na pitanja Kurira o saradnji s firmom „Pro tim“. Međutim, u ovom privatnom preduzeću kažu za Kurir da „nije tačno“ da su na ime špediterskih usluga zaradili 37 miliona dinara.

- Od 2009. do kraja 2013. Aerodrom nam je uplatio 180 miliona dinara, ali više od 95 odsto tog novca je uplaćeno drugima na ime carine, PDV, prevoza, osiguranja, skladištenja - kažu u „Pro timu“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.