Austrija uvela mobilnu aplikaciju za pomoć zlostavljanim ženama!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2014, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija uvela mobilnu aplikaciju za pomoć zlostavljanim ženama!

Osim na nemačkom jeziku, nova mobilna aplikacija „fem:Help“ dostupna je i na engleskom, bosanko-hrvatsko-srpskom i turskom jeziku

BEČ - Najnovija studija Evropske unije pokazuje da svaka peta žena u Austriji u toku života postane žrtva nasilja. Ova zastrašujuća statistika dala je povod za razvijanje nove mobilne aplikacije „fem:Help“, koja će pomoći ženama da pronađu pomoć i sigurno utočište od nasilnika.

Spomenuta studija, u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je učestvovalo 42.000 žena (od 18 do 74 godine) iz zemalja EU, pokazala je da je na nivou Unije čak 33 odsto žena doživelo neku vrstu nasilja. Nasilje nad ženama najčešće čine osobe koje bi trebalo da im budu najbliže – očevi, partneri i muški rođaci.  Nanošenje telesnih povreda neretko završava smrću, pa je tako samo u ovoj godini u Austriji život izgubila 21 žena. Nova mobilna aplikacija „fem.Help“ razvijena je sa ciljem da pomogne žrtvama da se oslobode nasilnika i pronađu pomoć i sigurno utočište.

„Aplikacija ženama nudi informacije o različitim vrstama nasilja, kao i najvažnije telefone relevantnih institucija i savetovališta u Beču“, objasnila je Martina Reslhumer iz Udruženja austrijskih autonomnih sigurnih kuća.

Žene osim toga putem ove aplikacije mogu da dokumentuju svoja iskustva, pre svega fotografije, koje će policiji i državnom tužilaštvu poslužiti kao dokaz u procesu protiv nasilnika. Osim na nemačkom jeziku, ova aplikacija je dostupna i na engleskom, bosanko-hrvatsko-srpskom i turskom jeziku.

Pored ove aplikacije započeta je i specijalizovana obuka lekara u urgentnim centrima. Budući da žrtve nasilja najčešće, umesto u Sigurne kuće, odlaze u dežurne bolnice na saniranje povreda, sada su lekarima podeljene liste simptoma na koje moraju da obrate pažnju kako bi na vreme prepoznali slučajeve zlostavljanja. Eksperti upozoravaju žene da je najvažnije da pravovremeno potraže pomoć.

U sigurnim kućama i drugim sličnim institucijama dobiće sveobuhvatnu zaštitu, savetovalište i pomoć. Bečlijke pomoć mogu da potraže na broj telefona +43 1 71719 (od 0 do 24), a sve ostale relevantne brojeve telefona moguće je pronaći u okviru mobilne aplikacije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.