Austrija: Tražite da vam država vrati preplaćeni porez

Izvor: Kurir, 25.Apr.2014, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Tražite da vam država vrati preplaćeni porez

Poreski obveznici u Austriji, osim što plaćaju visoke poreze, uglavnom ih i preplaćuju, ali retko traže nazad novac na koji imaju pravo

BEČ - Poklanjaju milione.

Porezi u Austriji nisu samo visoki nego ga mnogi građani i preplaćuju. Oni imaju pravo da traži povraćaj tog viška, međutim, to ne rade svi. Državi na taj način poreski obveznici poklanjaju više stotina miliona evra godišnje, kažu stručne procene. Kao radnik, službenik ili penzioner >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Austriji, imate pravo da podnesete zahtev za vraćanje poreza od finansijske uprave.

Na taj način možete da obogatite vaš kućni budžet, naglašavaju u Radničkoj komori. Naime, dve trećine poreskog opterećenja u državi otpada na zaposlene i penzionere. U prošloj godini Austrija je ubrala ukupno 77,2 milijarde evra poreza: od toga 24,6 milijardi evra preko poreza na lični dohodak građana, a još 25,2 milijarde evra kroz porez na promet. Samo jedna trećina svih poreskih prihoda (27,4 milijarde evra) države dolazi od oporezivanja igara na sreću, goriva, imovinskih i ostalih poreza.

Rok pet godina

Zahtev za vraćanje preplaćenog poreza (ArbeitnehmerInnenveranlagung) u roku od pet godina - za to je neophodno ispuniti formular L1, a ako imate decu za koju dobijate dečji/porodični dodatak, formular L1k. Ovi formulari dobijaju se u finansijskoj upravi mesta u kojem poreski obveznik živi.

Austrija spada u države u kojoj su porezi na primanja relativno visoki, ali u kojima je mnoge troškove moguće oduzeti od poreske osnove i smanjiti je na taj način, a samim tim umanjiti i porez, odnosno dobiti nazad preplaćeno. Zašto uopšte dolazi do preplaćivanja poreza? Zato što se, po pravilu, porez plaća svakog meseca, prema plati, koja služi kao nominalna poreska osnova. Međutim, ako se od nje odbiju troškovi koji se smatraju olakšicama, osnova za porez se smanjuje - samim tim i porez.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.