Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Gorke čokolade povučene iz prodaje zbog mineralnog ulja

BEČ - Nekoliko austrijskih supermarketa povuklo je iz prodaje određene marke gorke čokolade nakon što su u njima pronađeni tragovi mineralnih ulja.

Austrijska Organizacija za informisanje potrošača, koja je provela testove, saopštila je da su kod trećine od 20 analiziranih proizvoda pronađeni tragovi mineralnog ulja i da su oni sadržavali minimale količine kancerogenih supstanci.

Državni medij ORF prenio je da su supermarketi "Lidl" i "Hofer" povukli svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << brendove i da je najmanje jedan lokalni proizvođač povukao svoj proizvod.

Drugi proizvođači, čije su čokolade sadržavale tragove mineralnog ulja, nisu slijedili taj primjer. Ne postoje smjernice ni direktive o tome koja količina ovog ulja je štetna po zdravlje ljudi, javlja AP.

Grupe za zaštitu potrošača saopštile su da ulje vjerovatno potiče od mašina koje se koriste za proizvodnju ili od paketa u kojima su dopremljena zrna kakaoa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.