Ateisti protestuju zbog unošenja pravoslavnih običaja u VS

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ateisti protestuju zbog unošenja pravoslavnih običaja u VS

Udruženje Ateisti Srbije najoštrije je protestovalo zbog, kako navodi, kršenja Ustava Srbije i unošenja verskih običaja samo jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, u ustanove Vojske Srbije.

"Dužni smo da reagujemo na to što se Uskršnji običaji unose, ni manje ni više nego u Generalštab Vojske Srbije, čime se Vojska Srbije pretvara u vojsku jedne verske zajednice - pravoslavne, i samo jednog naroda - srpskog", piše u saopštenju Ateista.

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << reagovali na današnju posetu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Generalštabu, tokom koje su sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem proslavili Uskrs i tucali se uskršnjim jajima.

Ateisti navode da je u pitanju i kršenje Zakona o Vojsci Srbije, jer se tako šalje poruka građanima koji nisu Srbi pravoslavne vere, da "Vojska Srbije nije njihova vojska, a da Srbija nije sekularna republika svih svojih građana".

"Uskrs je porodični praznik, pa tako svoje obrede i tucanje izvolite obaviti u privatnosti svojih domova, izvan institucija države. Neka gospodin Diković skine uniformu i tada se slobodno tuca sa Vučićem i Dodikom, bez da to radi ispred Vojske Srbije i u ime pripadnika te iste vojske", poručili su iz udruženja.

Oni su zatražili da "nepristojni činovi nametanja običaja jedne verske zajednice" prestanu u svim institucijama države, od Predsedništva, preko opština i ministarstava, pa do Vojske Srbije, bolnica i škola.

"Proslavljajte vaše praznike, slobodno i neometano, ali ne u ime svih građana i ne na način kojim namećete svoja verska uverenja ili sujeverja svim građanima", dodali su Ateisti u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.