Artemije trajno isključen iz SPC

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije trajno isključen iz SPC

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ donio je odluku da raščinjenog episkopa Artemija liši monaškog čina i trajno isključi iz SPC.

Iz crkvene zajednice trajno je isključen i Negoslav Nikolić, bivši jeromonah Nikolaj, za koga je naznačeno da ga je Artemije "rukopoložio za pseudo-horepiskopa izmišljene staroraške i lozničke eparhije".

U saopštenju se navodi da je odluka donesena budući da se "Marko Radosavljević, bivši monah Artemije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i bivši episkop raško-prizrenski, oglušio o sva nastojanja Srpske Pravoslavne Crkve da se vrati sa puta raskola u jedinstvo sa Majkom Crkvom".

Ističe se da je ova odluka donesena na osnovu člana 69. tačka 29, Ustava Srpske pravoslavne crkve, a shodno članu 15. Odredaba o crkvenim krivicama.

Odluka o isključenju donesena je "sa nadom i molitvom Gospodu da im podari pokajanje kao jedini put spasenja i povratka Crkvi Božjoj, koja sa radošću uvek prima svakog pokajnika".

Sveti arhijerejski sabor odlučio je da se monasi, monahinje i laici, koji su do sada učestvovali u njihovim bogosluženjima i podržavali ih u raskolu, opomenu da se pokaju i vrate "u krilo Svete Majke Crkve" i pozovu da se vrate kanonskom poretku Pravoslavne Crkve i Evharistijskom jedinstvu sa njom.

U obrazloženju odluke se navodi da je Sveti Arhijerejski Sabor je na svom ovogodišnjem majskom zasjedanju povodom nekanonskih postupaka pozvao Artemija da "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom", i da svoj odgovor na poziv pošalje Svetom Arhijerejskom Saboru "usmeno ili ga dostavi pismeno u roku od tri dana".

"Monah Artemije je odbio da primi akt, ali kada je isti dat u javnost, uputio je, posredstvom paroha gročanskog oca Aleksandra Mitrovića, odgovor NJegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom 14/27. maja 2015. godine", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se navodi da je Sveti arhijerejski sabor došao do zaključka da je Artemije svoju "sektu Artemita" ideološki počeo formirati među jednim dijelom svojih monaha - od samog početka njihovog sabiranja oko njega kao "svog duhovnog oca".

"Porazno je što ih je sektaški vezivao za sebe kao jedinog istinskog tumača vere, proglašavajući vremenom sve druge episkope Srpske Crkve, na čelu sa patrijarsima Pavlom i Irinejem, za jeretike, ili kako sâm kaže: za 'globaliste, ekumeniste, papiste' i 'mondijaliste'", navodi se u saopštenju SPC.

Sveti arhijerejski sabor obavijestio je javnost da od danas "sve do njihovog iskrenog pokajanja svaka tajna njima obavljana, na čelu sa Svetom Liturgijom, predstavlja bezblagodatnu radnju".

Upozorava se da "njihovo krštenje nije krštenje, njihovo rukopoloženje nije rukopoloženje, njihovo pričešće nije Pričešće, njihov blagoslov nije blagoslov nego kletva na one koje ga primaju".

"Ovo naročito treba da imaju u vidu svi oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom, naročito zavedeni njime lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC I ZVANIČNO: Koga su Artemije i Nikolaj krstili, taj nije ni kršten

Izvor: Kurir, 29.Maj.2015

Sabor je odlučio i da pozove monahe, monahinje i laike koji su dosad učestvovali u bogosluženjima i podržavali ih (isključene) u raskolu da se vrate kanonskom poretku pravoslavne crkve..BEOGRAD - Sabor SPC isključio je iz crkvene zajednice bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg jeromonaha...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.