Artemije da krene putem mira i jedinstva

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Artemije da krene putem mira i jedinstva"

Sabor SPC pozvao je raščinjenog episkopa Artemija da "krene putem mira i jedinstva" sa Crkvom, a u suprotnom mu zapretio "konačnim kanonskim merama".

"Pozivamo Vas da krenete putem mira i jedinstva sa Crkvom, van koje nikome, dakle ni Vama ni nama, nema spasenja", navodi se u pozivu Sabora koji je potpisao patrijarh Irinej, koji je i predsednik najvišeg tela SPC.

Dodaje se da Artemije, koji je vraćen u čin monaha, odgovor može usmeno ili pismeno saopštiti "u roku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od tri dana, odnosno pre završetka ovogodišnjeg redovnog zasedanja Sabora".

"Pritom osećamo za svoju obavezu da Vas obavestimo da smo voljni, ukoliko zaista krenete putem predloženog mira i jedinstva sa Crkvom, da rešavamo i na zadovoljavajući način rešimo pitanje Vašeg kanonskog statusa u Crkvi, a da će Sveti Arhijerejski Sabor, ukoliko se, ne daj Bože, oglušite o ovaj poziv, biti primoran, Vašom krivicom, da, umesto jedino spasonosnog rešenja, preduzme dalje i konačne kanonske mere", navodi se u saopštenju.

Sabor SPC raščinio je Artemija u novembru 2010. godine jer je odbio da poštuje odluku Sabora kojom mu je, zbog nepravilnosti u poslovanju eparhije raško-prizrenske, oduzeto upravljanje tom eparhijom. Artemije je vraćen u čin monaha, ali on tu odluku ne priznaje i dalje nastupa i služi kao episkop.

Zbog toga je u medijima bilo spekulacija da će Sabor ekskomunicirati Artemija iz SPC.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sabor SPC pozvao Artemija na jedinstvo sa crkvom

Izvor: RTS, 27.Maj.2015

Sabor Srpske pravoslavne crkve pozvao je raščinjenog episkopa Artemija da "krene putem mira i jedinstva" sa Crkvom, a u suprotnom mu zapretio "konačnim kanonskim merama". . "Pozivamo Vas da krenete putem mira i jedinstva...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.