Argentina za bankrot optužuje SAD i nekompetentnost sudija

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina za bankrot optužuje SAD i nekompetentnost sudija

Argentinske vlasti okrivile su SAD za pravnu bitku koja je gurnula zvanični Buenos Ajres u drugi bankrot za poslednjih 13 godina, optužujući istovremeno jednog njujorškog sudiju i posrednike za nekompetentnost. Predsednica Argentine Kristina Kirhner

Argentina je 30. jula zvanično bankrotirala, nakon neuspešno završenih 11-časovnih pregovora sa dva američka hedž fonda koji su odbili da prihvate otpis duga po osnovu argentinskih obveznica u njihovom posedu, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Frans pres.

Horhe Kapitanić, šef kabineta argentinske predsednice Kristine Kirhner, okrivio je američku vladu za bankrot, do kojeg je došlo nakon presude američkog suda kojom je Buenos Ajresu blokirano servisiranje reprogramiranog duga i traženo da vrati 1,3 milijarde dolara duga američkim hedž fondovima.

"Ukoliko imate sudiju koji je agent špekulativnih fondova i ukoliko je i posrednik njihov agent, o kakvoj onda presudi govorite? Ovde postoji odgovornost same države, odnosno odgovornost SAD na kojoj je da stvori uslove za bezuslovno poštovanje suvereniteta drugih država", rekao je Kapitanić na konferenciji za štampu u Buenos Ajresu.

On je, takođe, optužio njujorškog sudiju Tomasa Grijesu i posrednika u pregovorima sa hedž fondovima, Dena Polaka, za nekompetentnost, i naveo da će Argentina sa ovim slučajem izaći pred međunarodne sudove "kako bi ostvarila svoja prava pred međunarodnom zajednicom".

Po današnjem otvaranju berze, argentinske akcije su izgubile 6,42 odsto vrednosti, što govori da su već počele da se osećaju posledice bankrota.

Pročitajte još Zbog hedž fondova, Argentina ponovo bankrotirala

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Argentina okrivljuje američku vladu za bankrot

Izvor: Capital.ba, 01.Avg.2014

BUENOS AJRES,  Argentinske vlasti okrivile su SAD za pravnu bitku koja je gurnula zvanični Buenos Ajres u drugi bankrot za posljednjih 13 godina. Argentina je optužila istovremeno jednog njujorškog sudiju ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.