Argentina bankrotirala

Izvor: RTS, 31.Jul.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina bankrotirala

Argentina nije uspela da postigne dogovor sa "hedž fondovima" koji traže da im se u punom iznosu isplate dugovi po osnovu argentinskih državnih obveznica, i ušla je u bankrot drugi put u poslednjih 13 godina.

Neposredno pre nego što je argentinski ministar privrede Aksel Kicilov sinoć objavio novinarima u njujorku da nisu uspeli da postignu dogovor sa fondovima, američka agencija za kreditni rejting "Standard i Purs" snizila je rejting Argentine na "selektivni bankrot". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Predstavnici Argentine i fondova prvi put su juče oči u oči pokušavali da reše spor, ali nisu uspeli da se dogovore pre isteka roka u ponoć po njujorškom vremenu. Od tada je automatski stupilo na snagu proglašenje nelikvidnosti države.

Posrednik koga je imenovao američku sud da vodi pregovore Daniel Polak sinoć je takođe objavio da dogovor nije postignut i da se odmah proglašava potpuna nelikvidnost države.

"Nažalost, dogovor nije postignut i Republika Argentina će završiti u bankrotu", kazao je Polak.

Ovaj scenario se ponavlja drugi put za 13 godina za Argentinu.

Argentina je do poslednjeg minuta roka koji je istekao noćas, pregovarala da bi izbegla proglašenje potpune nelikvidnosti države koja je pod pritiskom finansijskog fonda - "lešinara" - navela je agencija AFP.

Očekuje se da posledice novog bankrota neće biti toliko teške kao one pre 13 godina, kada je na desetine ljudi poginulo na ulicama u velikim protestima. Argentinska vlast tada je bila prisiljena da zamrzne račune štediša da bi sprečila masovno podizanje novca iz banaka.

"Posledice novog bankrota ne možemo u potpunosti predvideti, ali one svakako neće biti pozitivne", kazao je Polak juče novinarima.

Argentina već godinama ne uspeva da postigne dogovor s fondovima koji su se 2002. godine domogli povoljnih državnih obveznica, a onda, umesto restrukturiranja dugova, zatražili punu isplatu. U pitanju je milijardu i 330 milona dolara plus kamate koji bi Argentinu mogli da baci na kolena.

Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD, Argentini se primakao rok da postupi po presudi američkog sudije iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate.

Investitori iz "hedž fonda" traže da Argentina u celini isplati dug zbog kojeg je bankrotirala 2001. godine, iako su investitori potom otkupili taj dug za manje od nominalne vrednosti. Ukoliko Argentina to ne učini, američki sud će je sprečiti da plati kamatu imaocima njenih drugih obveznica koji su se zasebno dogovorili da reprogramiraju taj dug Argentine.

Vlada Argentine je godinama nazivala poverioce iz "hedž fonda" "lešinarima" jer "čereče" ostatke njenog rekordnog bankrota od 100 milijardi dolara iz 2001. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.