Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2016, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apetiti stranaka u Doboju sve više rastu

DOBOJ - Što je dan lokalnih izbora bliži, to su apetiti partija za osvajanje odborničkih mandata veći, posebno stranaka koje u još aktuelnom sazivu dobojske skupštine imaju jednocifren broj mandata.

Veći broj odborničkih mjesta najviše priželjkuju partije koje su u koaliciji s vladajućim SDS-om, a koje mahom imaju jednog ili dva odbornika, što ih je sprečavalo da formiraju klubove.

"Naši su planovi i naš cilj je najmanje tri odbornika, sve ostalo bi bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << loše, a nadamo se i više od tri odbornika, da imamo odbornički klub, kako bismo onda imali širu mogućnost da u Skupštini djelujemo dosta ozbiljnije i dosta organizovanije", kaže Slavko Gligorić, predsjednik ovdašnjeg DNS-a, koji u Skupštini ima dva odbornika.

Isti broj odbornika u još aktuelnom sazivu ima i SDP BiH, koji želi da potvrdi izborni rezultat od prije četiri godine, što im, kažu, može donijeti još jedno mjesto u odborničkim klupama.

"Kada uzmemo u obzir odvajanje Stanara od Doboja, SDP BiH u biti ne gubi svoje biračko tijelo, samim tim ukoliko bi ostvarili rezultat koji smo imali na izborima 2012. godine s više od 2.400 glasova imali bismo i trećeg odbornika. Normalno, cilj je svakom da ima bolji rezultat", navodi Almir Džanić, nosilac SDP-ove liste.

"Partije se na terenu razbacuju brojem mandata koje namjeravaju da osvoje, posebno one koje na prethodnim lokalnim izborima nisu ni prešle izborni prag", kaže Sretko Đurković, nosilac NDP-ove liste.

"Skoro da nema partije koja sebi daje manje od pet odbornika, naravno to je najčešće nerealno, ali to je u politici dozvoljeno. Mi smatramo, ako pravimo neka poređenja odranije, da nam je sve ispod tri odbornika bio uzaludan rad. Iznenađenja postoje, očekujemo iznenađenja, i jedna i druga, da ćemo čak i mnogo više, ali očekujemo i da se može desiti podbačaj, naprosto sve je moguće", rekao je Đurković.

"Kod nas se obično pretjeruje, jer imamo posla s političarima - amaterima", smatra Vasilije Šajinović, kandidat za odbornika SRS - Srpska u sigurne ruke, te ističe da su pojedine stranke limitirane biračkim tijelom.

Šajinović smatra da one stranke koje dosad nisu bile parlamentarne morale bi biti zadovoljne s jednim odbornikom, dva bi bila "puna kapa", a bilo kakvo maštanje o većem broju mandata je nerealno.

"A zašto pretjeruju? To je više da se kod ljudi stvori utisak da su jači nego što jesu, jer neke stranke su samo tu 'rezervni igrači' SDS-a, tako da oni mogu jedino uz njih neku 'mrvicu' da dobiju, inače neće imati sigurno neki veliki rezultat", zaključuje Šajinović.

Odborničke kvote podigle su i najjače partije, SDS i SNSD, koje nakon 2. oktobra žele dvocifren broj mandata.

Za 31 odborničko mjesto u Skupštini grada bori se 26 političkih subjekata, odnosno oko 430 stranačkih i 18 nezavisnih kandidata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.