Apel da se ne smanjuje fond časova srpskog jezika: Da ne budemo nepismeno društvo bez kulture!

Izvor: Press, 11.Apr.2014, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel da se ne smanjuje fond časova srpskog jezika: Da ne budemo nepismeno društvo bez kulture!

Društvo, u pismu Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, Nacionalnom prosvetnom savetu, zavodima, savetima, filološkim fakultetima, SANU, ističe da osnovna pismenost i čitalačka kultura nisu samo veštine koje treba savladati u obrazovnom smislu.

- One su preduslov ličnog i profesionalnog razvijanja svakog pojedinca i to kako njegovih operativnih mogućnosti tako i saznajnih i psiholoških potencijala - navodi se u pismu. 

Društvo upozorava na opasnost od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << smanjenja fonda časova srpskog, umesto da se, kako se navodi, preobimni i zastareli nastavni planovi i programi dovedu u "neposrednu i funkcionalnu srazmeru za profilisanim standardima" za kraj osnovne i srednje škole.

U srpskom jeziku su prisutne i veštine pisanja, usmenog izlaganja i čitanja, neophodne kako učeniku koji je više usmeren ka umetničkim i humanističkim disciplinama tako i mladom čoveku koji je više zainteresovan za prirodne i tehničke discipline. 

- Tu razlike nema i ne sme je biti jer i budući ekonomisti, zanatlije, ugostitelji, kuvari, poljoprivredni tehničari, medicinske sestre, pravnici, lekari, geografi, predstavnici medija i poslenici kulture i javnog života, moraju dobiti mogućnost da u toku školovanja nauče veštine, umeća i saznaju srpski jezik i književnost - pišu oni.

Društvo, kao najstarija naučna i strukovna organizacija u više navrata je zvanično tražilo povećanje broja časova srpskog u osnovnim i u srednjim školama, kao i uvođenje izbornih predmeta koji bi bili u vezi sa sadržajima ovog predmeta.

U pismu se navodi i da broj časova srpskog jezika treba povećati da bismo kao odgovorno društvo imali obrazovni sistem koji zemlje u našem okruženju već tradicionalno neguju.

- Svako previđanje značaja ovog predmeta za formiranje budućih građana našeg društva, predstavlja oglušavanje pred zahtevima i potrebama očuvanja najvećih vrednosti kako svetske tako i nacionalne baštine i nacionalnog identiteta - navodi Društvo.

- Stoga još jednom apelujemo da se broj časova iz predmeta Srpski jezik i književnost ne smanjuje već da se poveća, da bismo kao odgovorno društvo imali obrazovni sistem koji zemlje u našem okruženju već tradicionalno neguju.

Pojedini mediji preneli su ranije da će naredne školske godine četiri odeljenja šabačke Medicinske škole raditi po novom nastavnom planu i programu, koji podrazumeva povećanje broja časova stručnih predmeta, a smanjenje opšte obrazovnih, odnosno biće uskraćeni za čas srpskog jezika i književnosti. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.