Apel da se ne koriste udžbenici u kojima se diskriminišu LGBT osobe

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel da se ne koriste udžbenici u kojima se diskriminišu LGBT osobe

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris apelovala je danas na Ministarstvo prosvete da se povuku iz upotrebe udžbenici u kojima postoje diskriminatorni sadržaji protiv LGBT populacije.

Labris navodi da je sproveo istraživanje sadržaja udžbenika koji su u upotrebi u toku školske 2014/15. godine i po kome se pokazalo da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, pshologije i medicine na čak 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorski sadržaj, čime se krši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ustav i niz zakona Srbije. "Jedan od ovih udžbenika odobren je 2011. godine", navode u Labrisu i ističu da je o nalazima istraživanja obavešteno Ministarstvo prosvete i da su slučajevi diskriminacije publikovani u brošuri, a mogu se naći i na sajtu te organizacije.

Dokaz da su ovi udžbenici i dalje u upotrebi jeste i to što su navedeni na sajtu Ministarstva, u delu izvod iz registra odobrenih udžbenika- školska 2014/2015. godina, saopštio je Labris, povodom izjave ministra Srđana Verbića pre tri dana da ne postoje tekstovi koji bi na bilo koji način diskriminisali pripadnike LGBT populacije.

U saopštenju Labrisa podseća se da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti još 2011. godine formirala radnu grupu za analizu nastavnih planova i programa i nastavnih materijala za osnovnu i srednju školu. U junu te godine povrenica je dala preporuke Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu, Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u kojima je traženo uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz nastavnih materijala i prakse i promovisanje tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

"Do danas, diskriminatorni sadržaj nije izmenjen, niti su preduzeti konkretni koraci da se nešto po tom pitanju učini", navodi Labris.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bez udžbenika koji diskriminišu LGBT

Izvor: Blic, 02.Apr.2015, 06:53

Organizacija za lezbejska ljudska prava „Labris“ apelovala je na Ministarstvo prosvete da se povuku iz upotrebe udžbenici u kojima postoje diskriminatorski sadržaji protiv LGBT populacije...„Labris“ navodi da je sproveo istraživanje sadržaja udžbenika koji su u upotrebi u toku školske 2014/15....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.