Aparati od novca za malu Tijanu se koriste, istraga blizu kraja

Izvor: Blic, 18.Sep.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aparati od novca za malu Tijanu se koriste, istraga blizu kraja

Medicinski aparati koje su roditelji Tijane Ognjanović kupili Institutu za majku i dete uveliko se koriste. Istraga o zloupotrebi novca biće okončana do kraja meseca.

Ognjanovići su Institutu kupili 16 aparata u vrednosti od 1,2 miliona evra. Preostali novac, tj. 460.000 evra, i dalje je na bankarskom računu ove porodice.

Dr Radoje Simić, v. d. direktora Instituta za majku i dete, kaže da su svi aparati koje su nabavili roditelji male Tijane u funkciji i da pomažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deci.

- Svi aparati su stigli u Institut. Ne ulazimo u to šta je bilo i kako je bilo. Aparati rade i vrhunsko osoblje radi na njima - zaključio je Simić.

Tako je institut prvi put dobio jedan EKMO aparat, koji se koristi posle kardiohirurških oparacija, opremu koja kod dece meri snabdevenost mozga kiseonikom, tačnije prati se kako se mozak ponaša u teškim stanjima. Lekari koji rade na njima obučeni su u Londonu i Bostonu.

Rezultati policijske istrage, kojom je utvrđeno da je bilo zloupotreba u trošenju novca koji je sakupljen za lečenje male Tijane, biće poznati do kraja meseca, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ugrađivanje od 350.000 evra

Kako je policija utvrdila, dobavljači medicinske opreme ugradili su se čak 350.000 evra kroz donaciju u opremi Institutu, i to tako što su maloprodajna preduzeća iskorišćena samo kao posrednici, a da su robu nabavila i isporučila preduzeća koja se bave veleprodajom, te da je tom prilikom više firmi ostvarilo zaradu u posredovanju od 15.000 do 95.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.