Antisemitizam u Danskoj

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antisemitizam u Danskoj

Na jednoj jevrejskoj školi u Kopenhagenu polupani su prozori i na zidovima ispisane poruke mržnje koje se odnose na sukob u pojasu Gaze.

Neke od poruka ispisane na zidu glase "Nema mira u Gazi" i "Nema mira za vas cionističke svinje".

"Znamo da je politička poruka ispisana na zidovima, ali ne znamo ko je odgovoran", rekao je direktor Karolineskolen Jan Hansen za AFP.

Osnovana 1805. godine škola, koja uključuje vrtić, ističe da je druga po starosti jevrejska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << škola u svetu koja još uvek radi.

"Neki roditelji nisu hteli da pošalju svoju decu u školu danas i neka deca su bila tužna i malo uplašena, pa smo ih morali poslati kući," naveo je Jansen.

Rast broja antisemitskih zločina u Danskoj naveo je lokalne političare da organizuju "kipa (mala kapa kojom Jevreji pokrivaju teme) marš" u centralnom delu Kopenhagena, u znak podrške pravu jevrejskog narodu da svoju veru otvoreno pokazuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.