Antiću umesto izvinjenja: Odustanite, nemate kejs

Izvor: B92, 13.Avg.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiću umesto izvinjenja: "Odustanite, nemate kejs"

Beograd -- Istoričar Čedomir Antić čijem sinu koji ima autizam nije dozvoljeno da uđe u avion Er Srbije za Tivat, pozvan je na razgovor u sedište kompanije.

To se dogodilo nakon što je Antić preko medija najavio tužbu, kako kompanije, tako i Aerodroma Nikola Tesla.

Čedomir Antić je, kako piše N1, očekivao da će mu uz izvinjenje obećati da će proveriti procedure postupanja sa autističnom decom.

"To je ključno, ključno je da se to više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dešava, nikom drugom, pa ni meni ni mojoj porodici", rekao je Antić.

Umesto izvinjenja, navodi se, Antić je dobio upozorenje - da tužbu uzalud pokreće, jer slučaj neće dobiti na sudu, prenosi "Nedeljnik".

"Pravna služba Er Srbije nastavlja sukob ne samo sa mojim detetom, već sa svim osobama sa posebnim potrebama, sa svom autističnom decom. I ključno je bilo ono što je neprekidno ponavljala 'vi nemate slučaj', ona je to govorila jednim čudnim jezikom 'vi nemate case' ('slučaj' na engleskom), vi nemate case'", rekao je Antić.

N1 piše da je igrom slučaja kompanija je već imala incident sa autističnim detetom, kada je avion A330 morao prinudno da sleti na relaciji Beograd-Njujork.

Okolnosti incidenta nisu poznate javnosti, međutim, postoji li mogućnost da je zbog jednog pojedinačnog slučaja kompanija pooštrila kriterijume prema svakom autističnom detetu?

Vazduhoplovni analitičar Petar Vojinović za N1 je rekao da verovatno ne postoji.

"Nemamo informaciju da li je to uticalo na ovu odluku, ali mislim da nije, jer je lekar specijalista vazduhoplovne medicine, napravio bi drastičnu grešku da se vodio onim što može da se dogodi", rekao je Vojinović.

Upravo lekarskom evaluacijom nije zadovoljan otac autističnog dečaka. Ima li osnova za to nezadovoljstvo, odlučivaće sud, međutim, ono što je i sada izvesno su pravila ustanovljena zakonom i pravilnikom aviokompanije.

"U uslovima putovanja, koje svaki putnik kupovinom karte uslovno rečeno potpisuje, stoji da je specijalista vazduhoplovne medicine iznad mišljenja običnih lekara. Dakle, on jedini može da kaže da li putnik može da putuje. Takođe, Zakon o vazdušnom saobraćaju pravi preopširnu klasifikaciju lica sa ograničenom kretnjom, ali može da uključi i decu sa autizmom", objasnio je Vojinović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.