Antić: Povoljan  zajam  od 608 miliona dolara za Kostolac B

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Povoljan zajam od 608 miliona dolara za Kostolac B

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su srpska i kineska Vlada potpisale ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta termoelektrane (TE) Kostolac B u vrednosti od 608 miliona dolara.

Ugovor su danas u Palati Srbije potpisali ministar finansija Dušan Vujović i guverner Eksim banke Li Žougu. Antić je za RTS kazao da je taj zajam "izuzetno povoljan", sa otplatom na 20 godina, sedam godina grejs perioda i sa fiksnom kamatnom stopom od 2,5 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"To je najpovoljniji zajam koji smo ostvarili i značajno je bolji od zajma za prvu fazu iz 2011. godine", rekao je on.

Sporazum nakon potpisivanja ide na ratifikaciju u Skupštinu, a Antić očekuje da će on biti ratifikovan u januaru 2015. godine.

Nakon toga, kako je naveo, kineskom izvodjaču radova počinje da teče ugovor, i njime je predvidjen rok od 47 meseci za proširenje proizvodnje rudnika "Drmno" i 58 meseci za izgradnju nove TE.

Tako će, prema Antićevim rečima, Srbija 2019. godina dobiti prvi novi energetski objekat snage 350 megavata, nakon više od tri decenije čekanja.

"To će dati snaznu podršku stabilnosti energetskog sistema, učiniće ga daleko sigurnijim i stabilnijim, u medjuvremenu ćemo dobiti veći broj energetskih izvora manje snage iz obnovljivih izvora energije i to nam daje nam dodatnu stabilnost", rekao je ministar rudarstva i energetike.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antić: Zajam za "Kostolac" najpovoljniji

Izvor: RTS, 17.Dec.2014

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su srpska i kineska Vlada potpisale ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta termoelektrane "Kostolac B" u vrednosti od 608 miliona dolara. ..Alekasandar Antić je rekao da su ugovor potpisali ministar finansija Dušan Vujović i guverner...

Nastavak na RTS...

"Povoljan zajam od 608 miliona dolara za TE Kostolac"

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2014

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su srpska i kineska Vlada potpisale ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta termoelektrane (TE) Kostolac B u vrednosti od 608 miliona dolara...Ugovor su u Palati Srbije potpisali ministar finansija Dušan Vujović i guverner Eksim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.