Analiza plodnosti zemljišta u kikindskom kraju

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza plodnosti zemljišta u kikindskom kraju

Analiza plodnosti zemljišta je jedan od značajnijih faktora koji utiču na prinose. Poljoprivredna stručna služba Kikinda je i ove godine učesnik projekata koji su vezani za analizu zemljišta i tim povodom potpisala je ugovore sa gradom i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.
Ilija Brkić, poljoprivredni proizvođač iz Novih Kozaraca, na stotinak hektara proizvodi suncokret, pšenicu, kukuruz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i šećernu repu. Od pre desetak godina uzorke zemljišta nosi na analizu. Kaže da se ponašao u skladu sa tim analizama i  postupao po preporukama stručnjaka.

"Nakon svega toga imao sam značajnije povećanje prinosa", kaže Brkić.
Drugim rečima, analiza zemljišta dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva i ova investicija se višestruko isplati, jer se adekvatnom primenom đubriva mogu postići uštede u novcu, povećanje prinosa i veći profit. Kontrola plodnosti vrši se po potrebi, a najmanje svake pete godine. Uzorkovanje se, po rečima Aleksandra Papa iz Poljoprivredne stručne službe, vrši po skidanju prethodne kulture, odnosno kad je zemljište prazno i čisto.
"Uzorkovanje pšenice se vrši nakon žetve u junu, a za ratarske okopavine u jesen kad se skinu usevi", objašnjava Pap.
Očekuje se da će ove godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i grad Kikinda finansirati po hiljadu uzoraka. Od lane je uveden potpuno nov sistem iznalaženja parcela i uzorkovanja zemljišta, gde je potrebno da proizvođač zna samo katastarsku opštinu i broj svoje parcele. Na osnovu baze podataka iz Geosrbije i GPS uređaja može se  bez prisustva vlasnika determinisati parcela i izvršiti uzorkovanje.
"To je za poljoprivredne proizvođače mnogo prihvatljivije, jer ne moraju nas pratiti do svojih njiva, a na ovaj način ubrzava se ceo proces i  smanjuju troškovi uzorkovanja", tvrdi poljoprivredni stručnjak Mladen Đuran.
Rezultati analiza dostavljaju se finansijerima i svim proizvođačima koji su prijavili svoje parcele uz  preporuku o pravilnom đubrenju.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.