Amerikanci na meti talibana

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci na meti talibana

Talibani preuzeli odgovornost za ubistvo dva američka vojna savetnika ubijena u avganistanskom ministarstvu odbrane. SAD povlači svoje osoblje iz ministarstava u Kabulu. U sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo četvoro, a povređeno više od 50 ljudi.

Dva američka vojna savetnika poginula su u pucnjavi u ministarstvu odbrane u Kabulu. Najmanje četvoro civila poginulo, a više od 50 je povređeno u današnjim sukobima snaga bezbednosti i demonstranata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Talibani su preuzeli odgovornost za današnje ubistvo dva američka vojna savetnika u Avganistanu, do kojih je došlo u dobro čuvanoj zgradi ministarstva odbrane u Kabulu.

Kako su saopštili talibani, ubistvo je odmazda za spaljivanje primeraka muslimanske svete knjige Kuran u američkoj vojnoj bazi Bagram pre pet dana.

Američki zvaničnici su saopštili da je napadač na slobodi i da je u toku lov na njega.

Glavnokomandujući NATO snaga u Avganistanu general Džon Alen odlučio se da povuče sve zaposlene u ministarstvima u Kabulu nakon što su ubijena dvojica američkih savetnika u avganistanskoj prestonici.

"Iz očiglednih razloga bezbednosti, ja sam odmah preduzeo mere kako bi bili povučeni svi zaposleni u međunarodnim snagama koji rade za ministarstva u Kabulu", naveo je Alen.

Ranije danas avganistanski zvaničnici tvrdili su da je ubica "zapadnjak". Do napada je došlo u vreme visokih napetosti između Avganistanaca i Amerikanaca zbog spaljivanja nekoliko primeraka muslimanske svete knjige Kuran u vojnoj bazi SAD kod Bagrama.

Avganistanski zvaničnici tvrde da današnja ubistva u ministarstvu unutrašnjih poslova u Kabulu padaju na dušu jednog međunarodnog savetnika.

Jedan od avganistanskih zvaničnika tvrdi da je do ubistva došlo u posebno obezbeđenoj sobi unutar zgrade ministarstva u koje avganistansko osoblje ne može da ulazi.

Sa druge strane, portparol NATO-a Džimi Kamings odmah je odbacio takve tvrdnje.

Demonstracije se nastavljaju 

Hiljade Avganistanaca protestuju već peti dan u četiri avganistanske provincije zbog nedavnog spaljivanja primeraka Kurana u najvećoj američkoj bazi u toj zemlji u Bagramu.

Najveći broj žrtava zabeležen je u gradu Kunduz, a veliki broj policajaca je povređen.

Najnoviji protesti izbili su širom zemlje, a najmasovniji su u oblastima Lagman, Paktika, Baglan i Nurestan. U Lagmanu je povređeno najmanje 15 ljudi kada je stotine demonstranata pokušalo da upadne guvererovu rezidenciju.

Prilikom intervencije snaga bezbednosti dvoje civila i jedan oficir teško su povređeni.

Protesti u ostalim gradovima protiču za sada mirno, a demonstranti se okupljaju u provincijama Logar i Nangarhar na istoku, u Sari Pulu, Kapisi, Parvanu, Kunaru i Nuristanu, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

U neredima koji su pratili proteste u protekla četiri dana poginulo je 24 ljudi, dok ih je na desetine ranjeno.

U noći između ponedeljka i utorka u najvećoj američkoj bazi u Avganistanu, u Bagramu, udaljenoj oko 60 kilometara od Kabula, nadležni su oduzeli primerke Kurana od zatvorenika u toj bazi i spalili ih.

Kako tvrde nadležni, zatvorenici su koristili stranice Kurana da se dopisuju među sobom.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama je pre dva dana uputio "najiskrenije izvinjenje" avganistanskom narodu zboge te "greške" koja je učinjena iz "neznanja i nepažnje".

Predstavnici međunarodne misije NATO-a u Avganistanu pokrenuli su istragu povodom tog slučaja. Američki general Džon Alen pozvao je Avganistance da "ispolje strpljenje i uzdržanost dok se činjenice prikupljaju".

"Saradnja sa avganistanskim vlastima je jedini put da se ova velika greška ispravi i učini sve da se nikada ne ponovi", zaključio je Alen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.