Amerika suviše slaba da zavodi red u svetu

Izvor: B92, 26.Okt.2016, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amerika suviše slaba da zavodi red u svetu"

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su suviše pocepane i slabe da bi igrale ulogu nacije koja zavodi red u svetu, piše komentator „Velta” Mihael Šturmer.

Sadašnja izborna kampanja kandidata za predsednika SAD pokazala je „pukotine i mane“ koji su formirani decenijama i sada neizbežno utiču kako na Sjedinjene Države, tako i na ostatak sveta.

Jedan od glavnih problema Amerike, smatra autor članka, jeste kandidat za predsednika Donald Tramp, ali priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da njegovoj konkurentkinji Hilari Klinton neće biti lako da promeni situaciju nabolje. „Čak i ako Tramp izgubi, SAD još nikad nisu toliko sumnjale u sebe i svoju ulogu u svetu“, navodi se u članku.

Šturmer je siguran da Tramp može pobediti na izborima, ako se ne desi nešto neočekivano. U svakom slučaju će američki milijarder još dugo „deliti naciju i slabiti Ameriku“.

Hilari Klinton će u slučaju svoje pobede na predsedničkim izborima morati da pronađe način kako da pomiri podeljenu zemlju. „Ona će morati da postane i lekar i mirotvorac. Ranije joj obe ove uloge nisu bile uspešne“, konstatovao je Šturmer.

U konfliktu koji se nazire protiv Rusije i Kine, ona će biti jastreb, dok će se Evropljanima koji budu to gledali zavrteti u glavi, smatra on. Po njegovim rečima, likovaće se „od Moskve do Pekinga“, ako slabosti SAD dovedu do njenog samouništenja.

Na kraju, to što se dešava danas nije ništa drugo nego nagoveštaj naredne katastrofe, i može se okrenuti krahom rukovodstva, krizama i ratovima, pretpostavlja novinar nemačkog lista. „Međutim, pre svega svet muče pitanja da li je američku demokratiju pogodila neizlečiva, a možda i zarazna — bolest, kojoj ništa ne može ni doktor, ni protivotrov“, dodao je Šturmer.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šturmer: Amerika suviše slaba da zavodi red u svetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2016

Sjedinjene Američke Države su suviše pocepane i slabe da bi igrale ulogu nacije koja zavodi red u svetu, piše komentator „Velta” Mihael Šturmer...Sadašnja izborna kampanja kandidata za predsednika SAD pokazala je „pukotine i mane“ koji su formirani decenijama i sada neizbežno utiču kako...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.