Američki snajperisti postaju nepobedivi. Razlog je jedan metak...

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki snajperisti postaju nepobedivi. Razlog je jedan metak...

Američka vojska poseduje novi metak koji bi mogao da preokrene tok vatrenih okršaja, pre svega snajperskih misija. Ocenjuje se da je novo oružje toliko precizno da bi američke snajperiste moglo da učini nepobedivim.

Američka vojska uspešno je testirala snajperski metak od 50 kalibra koji menja smer na putu ka meti. Odbrambena agenicja za napredna istraživanja i projekte (Darpa) obelodanila je i video koji u akciji prikazuje neverovatnu preciznost novog ubojitog sredstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na snimku se jasno vidi kako metak menja pravac u vazduhu u zavisnosti od kretanja mete, a novi sistem nazvan je “Egzakto”.

- Za vojne snajperiste ciljanje pokretne mete u nepovoljnim uslovima, kao što su jak vetar i prašnjavi tereni kakvi se obično nalaze u Avgansitanu, veliki je izazov sa sadašnjom tehnologijom. Važno je da snajperisti brzo lociraju mete i budu precizni, jer svaki promašaj je potencijalno opasan za naše trupe jer može da oda položaj - objašnjavaju stručnjaci iz Darpe.

Oni napominju i da je novi sistem prvi ikada osmišljen za navođenje malokalibarskih metaka.

Kako Egzakto pronalazi svoje mete

Darpa nije obelodanila po kom tačno principu funkcioniše njihov sistem menjanja pravca, ali postoji jedan od načina pomoću kojeg bi ova tehnologija mogla da radi. Svaki metak dugačak je oko 10 centimetara. Snajper radi pomoću jakog  lasera koji locira metu. Optički senzor na metku detektuje svetlo lasera kako bi prepoznao cilj. Kada se jednom ispali, metak prima informacije od optičkog senzora koji ga navodi na odredište. Mala “peraja” se koriste za promenu putanje metka, a on može da ispravi svoje kretanje 30 puta u sekundi. Ove promene su odgovor na kretanje lasera koji snajperista koristi za stalno praćenje mete. Snajperista dodatno mora da uzme u obzir vetar, udaljenost mete, pa čak i zakrivljensot Zemlje pre nego što povuče obarač.

- Očekuje se da “Egzakto”, 50-kalibarski šaržer sa naprednom optičkom tehnologijom, dodatno unapredi sadašnje snajperske sisteme. Sistem kombinuje metak promenljive putanje i sistem za navođenje u realnom veremnu koji navodi i dostavlja projektil do mete dozvoljavajući mu da promeni pravac u letu ukoliko dođe do nepredviđenog pomeranja cilja - dodaju u Darpi.

Razvoj nove tehnologije nalazi se trenutno u drugoj fazi, odnosno radi se na dizajnu, integraciji i demonstraciji kontrole u vazduhu, zatim izvorima napajanja optičkih sistema navođenja i senzorima.

- Sledeća faza uključuje “vatreni” test i poboljšanje performansa - kažu vojni stručnjaci.

Trenutni svetski rekord za ubistvo sa velike razdaljine drži vojnik Kreg Harison iz britanske vojne konjice koji je 2009. ubio talibana sa 2.24 kilometra udaljenosti.

Harison je povukao obarač oko 914 metara dalje od navedenog makismlanog dometa snajpera koji je koristio u tom trenutku.

Taliban je bio toliko daleko da je metku trebalo skoro cele tri sekunde da pogodi metu.

Snajperisti obično rade u timovima od po dvoje ljudi uz pomagača koji indetifikuje mete i vodi računa o bezbednosti.

Međutim, prirodni uslovi kao što su vetar, kiša ili čak i vlažnost vazduha mogu da utiču na putanju metka. Takođe, metak mora na većoj udaljenosti i da se suprostavi gravitaciji.

Pomoću novog sistema, ovakve stvari više neće predstavljati problem budući da će snajperisti moći da promene putanju metka usred njegovog leta ka cilju, u slučaju da se meta pomeri ili zbopg velikog naleta vetra.

Jedan test već je obavljen ranije ove godine i zabeležen je video-kamerom, a na snimku se jasno vidi da je metak ispaljen van mete ali da sredinom putanje skreće.

VIDEO> Test metka koji menja putanju u letu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.