Američki i kanadski bioskopi ponovo prikazuju 1984. u znak protesta protiv Trampa

Izvor: Blic, 25.Feb.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki i kanadski bioskopi ponovo prikazuju "1984." u znak protesta protiv Trampa

Simultanim projekcijama filmske adaptacije Orvelovog klasika "1984" (napisanog 1949), koje će biti održane 4. aprila u 90 bioskopa Severne Amerike, organizatori žele da istaknu priču o vladi koja „fabrikuje činjenice”.

Izabran je 4. april jer je tog datuma glavni junak knjige Vinston Smit (u filmu ga tumači Džon Hart) napisao prvu stranicu svog nelegalnog dnevnika.

„Orvelov portret vlade koja fabrikuje sopstvene činjenice, zahteva potpunu poslušnost i demonizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strane neprijatelja nikada nije bila aktuelnija”, piše u izjavi organizatora.

Svi bioskopi koji učestvuju u ovoj akciji „snažno podržavaju Nacionalnu fondaciju za umetnost i svaki pokušaj da se taj program ugasi vode kao napad na slobodu govora i kreativni izraz kroz zabavu”, stoji dalje u saopštenju. Povod za ovu antitrampovsku kampanju je najava nove administracije Donalda Trampa da u budžetu za 2018. neće biti novca za organizacije koje pomažu umetnike, kao što je Nacionalna fondacija.

Vinston Smit jedna je od najpoznatijih uloga nedavno preminulog Džona Harta. U filmu, koji je 1984. režirao Majkl Radford, igraju i Ričard Barton i Suzana Hamilton.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.