Ambasadoru Hrvatske uručena protestna nota zbog incidenata u Srbu

Izvor: RTS, 28.Jul.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadoru Hrvatske uručena protestna nota zbog incidenata u Srbu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije protestuje zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone – Hrvatske stranke prava (A–HSP) i njihovih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice od antifašističkog ustanka u Srbu, u sredu, 27. jula, navodi se u saopštenju.
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova ocenjeno je da je nepostupanje hrvatskih nadležnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organa tim povodom i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba.

Srbija, ističe se, očekuje promptne reakcije nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom teritorije Hrvatske.
Istovremeno, navodi se u saopštenju, Srbija očekuje da bude informisana od nadležnih hrvatskih organa o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.
Jučerašnji događaji u Srbu su samo poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.
Ministarstvo navodi da je za svaku osudu govor koji je lider A–HSP-a Dražen Keleminec održao na ovom skupu, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, u kojem je ovaj značajni jubilej nazvao "balom vampira ispred četničkog spomenika".
Ukazuje se i da je on zatražio da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci zabrani održavanje skupova, pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", nakon čega su prisutni uzvikivali – "koljači, ubice, zločinci".
"Takođe, veoma zabrinjava činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Ž. Glasanović grubo napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića, rekavši da je 'moralna nakaza' i da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča 'velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju'", navodi se u saopštenju.
Pored toga, petnaestak žena je u više navrata prekidalo govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, pevanjem domoljubnih Tompsonovih pesama, a pristalice A–HSP-a i HOS-a (Hrvatskih odbrambenih snaga) uoči održavanja skupa blokirale su put od Knina ka Srbu.
"Republika Srbija ocenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba", navodi se u saopštenju.
Ističe se da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje promptnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom teritorije Republike Hrvatske i istovremeno očekuje da nadležni organi Hrvatske izveste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SDF i DSS: Dan ustanka u Srbu iskorišćen u dnevnopolitičke svrhe

Izvor: RTS, 29.Jul.2016, 14:37

Nakon što je Srpski demokratski forum ocenio da je srpska i šira lokalna zajednica, u jučerašnjim događanjima u Srbu, povodom obeležavanja Dana ustanka naroda Like, iskorišćena u jeftine dnevnopolitičke svrhe, danas se oglasio i Demokratski savez Srba porukom da je neprihvatljivo da se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.