„Alternativa vlasti Aleksandra Vučića“

Izvor: Danas, 14.Avg.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Alternativa vlasti Aleksandra Vučića“

Kragujevac, Beograd - Dogovor predsednika Demokratske stranke i Zajedno za Šumadiju Bojana Pajtića i Veroljuba Stevanovića o načinu buduće saradnje i pripremi platforme koja bi trebalo da okupi opoziciju prihvatljiv je za Liberalno-demokratsku partiju, kažu za Danas u LDP.

Kako navode predstavnici stranke čiji lider je Čedomir Jovanović, LDP „ne postavlja nikakve uslove“ u vezi sa razgovorima o stvaranju opozicionog bloka.

„Upoznati smo sa detaljima razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Pajtića i Stevanovića, a ZZŠ nije učinila ništa na svoju ruku. Ideja je da bude stvoren opozicioni blok, koji će predstavljati alternativu vlasti Aleksandra Vučića“, objašnjavaju za Danas u LDP.

Podsetimo, Jovanović i Stevanović su u junu posle sastanka u Kragujevcu poručili da će Srbija uskoro dobiti „zaokruženu političku organizaciju“. Kako su pojasnili, takav savez činiće i parlamentarne stranke, a biće otvoren i za nevladine organizacije i sindikate, kao i za sve one „koji osećaju koliko je ozbiljan trenutak u kojem se Srbija nalazi“.

Pajtić je u ponedeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stevanovićem u sedištu DS istakao da demokrate i ZZŠ zajedno rade na izradi platforme. Prema njegovim rečima, vreme je da posle dve godine Vučićeve vlasti „opozicija bude kredibilnija“. „Neophodno je da okupimo i druge regionalne lidere“, objasnio je Pajtić i dodao da će se u narednim danima razgovarati sa strankama iz Timočke Krajine, Pirota, Niša. Odgovarajući na pitanje da li je razgovarao i sa Čedomirom Jovanovićem, lider demokrata je naveo da se okuplja „oko vrednosti programa i ideje, ne oko ličnosti“. U DS juče nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li su planirani i razgovori o zajedničkom delovanju sa LDP.

Saša Milenić, potpredsednik Zajedno za Šumadiju, kaže za Danas da ZZŠ nikada nije prekidala komunikaciju sa regionalnim partijama i sličnim udruženjima građana, kako u procesu pripreme platforme za razgovore „Okupljanja za Srbiju“, tako i sve vreme razgovora o koalicionom partnerstvu sa DS.

„U svim tim projektima povezivanja političkih subjekata demokratske provenijencije bez prtljaga ideološke odgovornosti za bestiarijum devedesetih, ZZŠ nastupa i u njihovo ime, po njihovom zahtevu i izjašnjenju. Takvih organizacija ima i u Timočkoj Krajini i na istoku, ali i na zapadu Srbije. Veroljub Stevanović je ličnost s najviše političkog iskustva na ovom delu političke scene, baš kao što Šumadija istorijski, a Kragujevac dnevnopolitički ima predispoziciju da povuče linije razgraničenja i podrži okupljanje svih potrebnih snaga u jedinstven opozicioni blok“, precizira Milenić, uz zaključak da ZZŠ prepoznaje kao svoju dužnost da se prihvati uloge moderatora budućeg saveza na vrednosnim osnovama.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje za Danas da je dobro što se najavljuje stvaranje opozicionog bloka, ali da iskustvo pokazuje da se i DOS, koji je predstavljao daleko snažniji savez, na kraju raspao, budući da su se akteri okupljeni u njega „idejno i interesno udaljili“.

„I za samu vlast je dobro da ima opoziciju kao korektivni faktor, ali DS, kao stožer buduće koalicije, znatno je oslabljena, a uvek su prisutne i sujete među liderima stranaka. Opozicija je nejaka i vreme će pokazati da li će se nešto izmeniti, odnosno koliki će prostor opozicioni blok imati za svoje delovanje. To će umnogome odrediti način na koji će vlast rešavati probleme koji se odnose na opstanak socijalno ugroženih kategorija društva i oživljavanje uništene privrede“, zaključuje Popov.

Kontakti s Tadićem

Odgovarajući na pitanje Danasa da li je moguće da i Nova demokratska stranka, na čijem je čelu Boris Tadić, bude deo budućeg bloka, Saša Milenić navodi da kontakti postoje. „Nije red da nešto kažem o NDS pre samog NDS-a, ali vam mogu reći da su Stevanović i Tadić u odličnim odnosima i u kontaktu“, precizira on.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.