Aligrudić povodom glasanja u PS SE: Moralna obaveza je da se oslušne volja većine

Izvor: Blic, 11.Apr.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aligrudić povodom glasanja u PS SE: Moralna obaveza je da se oslušne volja većine

Beograd - Nekadašnji šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Miloš Aligrudić izjavio je danas da je moralna obaveza onih koji građane Srbije predstavljaju u evropskim institucijama da oslušnu šta je većinsko raspoloženje u zemlji komentarišući različito glasanje članova srpske delegacije u PS SE.

- “I mišljenje manjine poslanik mora da štiti, ali se ne može prenebregnuti ni činjenica da većina nešto hoće, ne može se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenebregnuti činjenica da kada se pojavimo negde u inostranstvu moramo barem da budemo oprezni prema toj volji većine, a da ne govorim o tome da je interes Srbije da se ne zamera silama kakva je Rusija” - rekao je Aligrudić novinarima u Skupštini povodom različitog glasanja članova srpske delegacije u PS SE o rezoluciji kojom je ruskoj delegaciji uskraćeno pravo glasa do kraja januara 2015. godine zbog pripajanja Krima.

On je rekao da je državni interes Srbije da se ne zamera silama kakva je Rusija i dodao da ne vidi da Srbija sebi može da dozvoli bilo kakav luksuz da se suprotstavlja ruskoj delegaciji, pogotovo ne na tako drastičan način.

- “Nije to bio kompromis, jer da jeste, Rusi bi ostali u SE i ne bi izašli, a izlaskom su pokazali da je uvodjenej tih sankcija drastičan i čin nipodaštavanja, a nije ideja nipodaštavanje već dijalog” - rekao je Aligrudić.

Prema njegovim rečima, kada je bio šef delegacije, bilo je uobičajeno da delegacija Srbije glasa jedinstveno kada je reč o krupnim pitanjima. Aligrudić je rekao da mu je žao što je ovoga puta glasanje o rezoluciji kojojm je ruskim parlamentarcima onemogućeno pravo glasa do januara iduće godine bilo disonantno.

Aligrudić je preneo da je razgovarao sa sadašnjom šeficom srpske delgacije u PS SE Aleksandrom Đurović i dodao da je zajednički stav SNS, DSS i SPS bio da je besmisleno bilo uvoditi bilo kakve sankcije Rusiji i da je usvojena rezolucija “jedan od seta sankcija koje je moguće uvesti”.

On je dodao i da se, kada nije bilo jednoglasja u delegaciji koju je on vodio, nikada nije dogodilo da neko glasa na štetu Srbije i njene pozicije, a da se kasnije to “polako krunilo i da to je činila pre svega DS, uz obrazloženje da članovi delegacije nemaju vezani mandat, da su njeni poslanici voljni da čine šta žele i da je skandal tražiti bilo kakavo usaglašavanje o glasanju”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Marković: Glasanje u Savjetu Evrope - poruka Republici Srpskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2014

ISTOČNO SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković izjavila je Srni da će predložiti da na narednoj sjednici ovog doma bude otvorena rasprava o načinu glasanja stalne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu, nakon što su prilikom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.