Aleksandar Gatalica o filmu „Srpska štampa 1914-1915“: Istorija u novinama

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Gatalica o filmu „Srpska štampa 1914-1915“: Istorija u novinama

Namera je da nakon jednog veka osvetlimo prelomne događaje od vidovdanskog ubistva do poslednjeg izlaženja štampe u oktobru 1915.

Ovih dana u Grafičkoj školi na Novom Beogradu RTS je započeo snimanje dokumentarno-igranog filma „Srpska štampa 1914-1915” čiji scenario potpisuje Aleksandar Gatalica. Četiri jednosatne epizode gledaoci će imati priliku da vide već u junu.

- Moj tim i ja nismo čitali samo prve, već i poslednje stranice i oglase. Iščitali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo i gledaocima predstavili totalitet života, ukupnost nadanja, stradanja, ako hoćete i zabluda ondašnjeg sveta koji se nije mnogo razlikovao od naših današnjih pogleda. Ljudi su mislili da će sve to s ultimatumom i sa zategnutim odnosima sa Austrougarskom da prođe kao još jedna kriza između Srbije i Austrougarske. Nikom na pamet nije padalo da će doći do rata - priča za “Blic” Gatalica.

Na pitanje da li je bilo teško sakupiti materijal, kaže da je „tu brazdu delimično zaorao sa romanom ‘Veliki rat‘”.

- Jedno je čitati dokument za roman, a nešto drugo za dokumentarno-igranu seriju od četiri sata trajanja, tako da sam prilično morao da se vratim unatrag, ali sam imao neka uputstva dok sam čitao za „Veliki rat”, tako da mi nije bilo toliko teško. Olakšavajuća okolnost je što su dve glavne novine „Politika” i „Srpske novine” digitalizovane i nalaze se na sajtovima Narodne biblioteke, odnosno Narodne banke Srbije. Ostala štampa je bila dosta komplikovana za nalaženje - kaže Gatalica.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.