Alchajmer i dalje velika misterija

Izvor: Kurir, 22.Sep.2014, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alchajmer i dalje velika misterija

Juče u Beogradu prvi put obeležen Svetski dan Alchajmerove bolesti

BEOGRAD - Šetnjom kroz centar Beograda juče je u prestonici Srbije prvi put na takav način obeležen Svetski dan Alchajmerove bolesti. Cilj manifestacije je da se podigne svest javnosti o ovoj ozbiljnoj bolesti, koja je kod nas i u svetu dobila epidemijske razmere. Stručnjaci Gerontološkog centra Beograd, koji zbrinjava više stotina osoba obolelih od svih vrsta demencije, upozoravaju na podatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da od Alchajmerove bolesti oboleva svaka sedma osoba starija od 65 godina i svaka druga starija od 85 godina.

Sve više obolelih

- Iako se za Alchajmerovu bolest zna duže od 100 godina, tek se poslednjih decenija, s produženjem životnog veka stanovništva, sagledavaju njene razmere - izjavila je psihijatar Gerontološkog centra Beograd dr Slavica Golubović. U svetu oko 40 miliona ljudi boluje od Alchajmerove bolesti, a procenjuje se da će se broj obolelih udvostručiti u narednih deset godina. Na svakih sedam sekundi jedna osoba u svetu oboli od ovog oblika demencije.

Za Srbiju još ne postoje zvanični podaci o broju obolelih, ali se procenjuje da ih ima oko 200.000.

Ustanove

U Srbiji i Beogradu nema dovoljno institucija za zbrinjavanje obolelih od Alchajmerovog sindroma, a i za postojeće ustanove liste čekanja su kilometarske i mnogi oboleli nikad ne dobiju neophodnu pomoć. U poslednje vreme pomoć stiže iz privatnog sektora. Poslednje dve godine porodice mogu svoje najmilije koji pate od demencije da smeste u dnevni boravak „Naše treće doba“, u Krunskoj ulici, u Beogradu, zasad jedinu ustanovu te vrste u gradu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.