Albinu Kurtiju određen pritvor od 30 dana

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albinu Kurtiju određen pritvor od 30 dana

Policija upala u prostorije pokreta "Samoopredeljenje" i uhapsila Albina Kurtija i 94 osoba. U akciji povređeno šest osoba. Specijalci opkolili sedište pokreta, gde se Kurti sklonio nakon obraćanja na protestu opozicije u centru Prištine. Hiljade pristalica na ulicama tražilo je odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom. Jake policijske snage kontrolisale situaciju u gradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
23.20 - Predstavnici opozicije najavili da će sutra saopštiti koje će mere preduzeti povodom hapšenja Albina Kurtija.
22.55 - Osnovni sud u Prištini odredio je večeras Kurtiju pritvor od 30 dana. 
20.35 - Do sada uhapšeno 95 osoba, a povređeno je šestoro ljudi, među njima i dva policajca, kaže portparol policije.
19.30 - Tužilaštvo traži mesec dana pritvora za Kurtija, javljaju prištinski mediji. 
19.10 - Kurti prebačen u kosovsku Palatu pravde, gde treba da se pojavi pred nadležnim tužilaštvom, rekao je predsednik osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi i istakao da još nije stigao zahtev za određivanje pritvora.
18.35 - Lokalne vlasti odložile koncerte povodom obeležavanja Dana zastave zbog, kako je navedeno, "terora sprovedenog nad aktivistima, poslanicima i simpatizerima pokreta 'Samoopredeljenje'".
17.50 - Povređena dva policajca i dvoje aktivista opozicije u akciji hapšenja Albina Kurtija. Uhapšeno još 87 simpatizera "Samoopredeljenja", potvrdila kosovska policija.
17.30 - Periodični sukobi simpatizera i policije koja i dalje drži pod blokadom sedište "Samoopredeljenja".
16.55 - Uhapšeno oko 90 osoba u policijskoj akciji u Prištini.

16.10 - Policija je uhapsila Albina Kurtija i 40 aktivista pokreta "Samoopredeljenje". 
16.00 - Specijalci izvode vezane pristalice "Samoopredeljenja" iz sedišta te stranke. Kurti, za sada, nije viđen. Do sada, privedeno je dvadesetak osoba.

15.30 - Specijalci su rasterali pristalice "Samoopredeljenja" i zauzeli sedište te stranke. Dvadesetak policajaca ušlo je u zgradu. "Samoopredeljenje" poziva pristalice da dođu u centar grada.
Tokom protesta nije bilo incidenata, mada je policija, za ovu priliku, na ulicama oko glavnog trga u Prištini, rasporedila sve raspoložive snage, strahujući da bi se mogle ponoviti scene sa prethodnih protesta opozicije.

Uprkos najavi da će biti uhapšen ako se pojavi na protestu, Albin Kurti je došao na Trg Zahira Pajazitija i obratio se okupljenima.
Kosovska policija je imala informaciju da će Kurti učestvovati na protestu, ali ga nije uhapsila da situacija ne bi eskalirala.
"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje", navodi se u saopštenju.
Nakon završetka skupa, Kurti se, zajedno sa velikim brojem telohranitelja, sklonio u sedište pokreta "Samoopredeljenje". 
Za njima je krenula policija, koja je opokolila zgradu i blokirala prilaz. Kosovski specijalci su razbili stakla i upali u prostorije pokreta, gde su uhapsili Kurtija ali i više od 90 aktivista "Samoopredeljenja".
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je da je do sada uhapšeno 95 osoba, među kojima je i lider "Samoopredeljenja" Albin Kurti.
Keljani je na konferenciji za novinare rekao da su tom prilikom povređena četiri demonstranta, kao i dva policajca.
Prema njegovim rečima, pojedinci su opirali hapšenju i policija je bila napadnuta prilikom upada u prostorije "Samoopredeljenja".
Prema njegovim rečima, policija je postupila po pravilima i nalogu tužilaštva.
"Kosovska policija sa svojim relevantnim jedinicama preduzela je mere da bi pred lice pravde izvela gospodina Kurtija, što je i suština poternice koja je za njime raspisana. Kada su pripadnici policije stigli kod sedišta 'Samoopredeljenja' naišli su na demonstrante koji su ometali službena lica da vrše svoju dužnost", istakao je Keljani.
Portparol policije je rekao da su demonstranti napali policiju.
"Te osobe su uhapšene ispred i u prostorijama sedišta 'Samoopredeljenja'", rekao je Keljani i dodao da su demonstranti bacali petarde i druga pirotehnička sredstva na policiju, pa je zbog toga uhapšen ovoliki broj lica.
"Privedeno je 95 lica kojima se uzimaju izjave i oni će biti dalje procesuirani. Kao posledica nasilja koje se dogodilo ispred zgrade 'Samoopredeljenja', kao i unutra, bilo je četvoro povređenih među demonstranatima i dva teže povređena policajca", rekao je portparol kosovske policije.
Određen pritvor
Kurti je prebačen u kosovsku Palatu pravde, a Osnovni sud u Prištini mu je, na predlog tužilaštva, odredio pritvor od 30 dana, javljaju prištinski mediji.
Kurti je osumnjičen za tri krivična dela – ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, neovlašćeno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.
U prištinskom Urgentnom centru kažu da su do sada primili četiri povređene osobe, ali da među njima nema pripadnika policije.
"Radi se o lakšim površinskim povredama na glavi kod jedne osobe, dok su kod tri osobe u pitanju lakše povrede gornjih i donjih ekstremiteta", rekao je direktor Urgentnog centra Basri Ljenjani.
Potvrdio je da je među povređenima i bivši kosovski ombudsman Sami Kurteši, koji je od četvrtka i zvanično član "Samoopredeljenja".

Inače, protest opozicije u Prištini protekao je mirno. Demonstranti su tražili da vlada Ise Mustafe povuče potpise sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, koji je uz posredovanje EU, potpisan u Briselu i dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Kurti se na skupu obratio pristalicama i zatražio da se iz zatvora puste aktivisti "Samoopredeljenja", uhapšeni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu.
Takođe je pozvao na "ujedinjenje Albanaca", navodeći da takav potez ne bi predstavljao prepreku evropskim integracijama.
"Nećemo mahati ovim skarabudženim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima", rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.
Sedište "Samoopredeljenja" pod blokadom 
Nakon hapšenja osnivača "Samoopredeljenja", sedište tog pokreta je i dalje pod blokadom. Okupljeni simpatizeri stranke su se periodično sukobljavali sa pripadnicima policije.

Tanjugov reporter sa lica mesta javlja da je policija u jednom trenutku povredila i gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, koji je funkcioner Kurtijevog pokreta.
Sve ulice oko sedišta te stranke su blokirane, a prema proceni reportera, u toj akciji učestvuje oko 300 policajaca.
Svi prilazi ka sedištu "Samoopredeljenja" su blokirani, a policija je raspoređena u više kordona. Postavljena su i vozila za razbijanje demonstracija, kao i kola hitne pomoći.
U saopštenju kosovske policije navodi se da je tokom akcije hapšenja ispred sedišta "Samoopredeljenja" bila veća grupa pristalica koja je protestovala i ometala policiju u izvršavanju zadataka.
Na glavnom gradskom šetalištu je mirno, kao i u svim drugim delovima grada.
U međuvremenu, usledile su i reakcije na hapšenje Kurtija.
Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Iljir Deda je na svom Fesjbuk nalogu napisao da se policijom i hapšenjima ne može rešiti kriza.
"Hapšenje Albina bez političkog rešenja političkog problema produbljuje krizu. Jednog dana će se naći rešenje, nadam se da nećemo platiti veliku cenu", napisao je Deda.
Abeljard Tahiri, visoki savetnik Hašima Tačija, je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je današnji protest dokazao falsifikovanje potpisa 200.000 građana na peticiji protiv Zajednice srpskih opština i demarkacione linije sa Crnom Gorom.
Inače, za Kurtijem je izdat nalog za hapšenje zbog aktiviranja suzavca na sednici parlamenta i izazivanja opšte opasnosti.
Poslanici "Samoopredeljenja" već mesecima blokiraju rad kosovskog parlamenta – ispadima i bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prištin: Povređeno šest, uhapšeno 95 osoba

Izvor: Vesti-online.com, 29.Nov.2015, 10:44

Najmanje šest osoba je povređeno tokom protesta opozicije u Prištini, organizovanog zbog protivljenja primeni Briselskog sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština, dok je jedan od osnivača pokreta Samoopredeljenje i organizator protesta Aljbin Kurti uhapšen...Kosovska policija je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.