Ako ovo radite na ulicama u Srbiji, platićete kaznu od ČAK 20.000 dinara!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Okt.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ovo radite na ulicama u Srbiji, platićete kaznu od ČAK 20.000 dinara!

Novi Zakon o javnom redu i miru koji je stupio na snagu februara ove godine, preciznije je objasnio pojmove koji spadaju pod remećenje istog, poput svađe, buke i vike, pa su se tako mnogi iznenadili kad su shvatili da je  razgovor, odnosno vika, postala kažnjiva. Onaj ko ne pazi na svoj ton na ulici ili nekom drugom javnom mestu, može da bude kažnjen čak sa 20.000 dinara ili 20 dana zatvora.

Da li će neko novčano da bude kažnjen, kaznu "izdrži" u pritvoru ili da se "provuče" >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << bez ičega, zavisi od slučaja do slučaja.

- Ako, na primer, u gluvo doba noći na ulici čujete grupu mladih koji se deru ili pevaju nešto i ako im u susret ide sama devojka i to je uznemiri ili joj stvori nelagodan osećaj, to spada u remećenje javnog reda i mira i to treba da bude kažnjivo, ali to opet zavisi od procene policajca koji dođe na lice mesta ili komšija i prolaznika koji su to prijavili - objašnjava advokat Dejan Sinadinović.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Isto tako, prema Sinadinoviću, prekršaj može biti i glasan razgovor dvojice muškaraca u prevozu, ali je redak slučaj da se neko na to žali ili da to nekoga uplaši.

- Zavisno od procene službenog lica, kazna može biti nekoliko hiljada dinara, a maksimalna je 20.000. Onaj ko nema novac da plati, može je zameniti kaznom pritvora, jer jedan dan u zatvoru vredi 1.000 dinara. Mada, po mom mišljenju, u Srbiji nijedna kazna ne bi trebala da bude više od 5.000 dinara s' obzirom na to kako su nam male plate - konstatuje advokat.

Njegovo iskustvo pokazalo je da za ovakve vrste prekršaja građani nemaju običaj da angažuju advokate, kao što je to slučaj sa saobraćajnim i drugim prekršajima, pa su "rušitelji mira" bukvalno prepušteni nečijoj subjektivnoj proceni.

(Slađana Vasić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.