Ako odbacite uslove Prištine - moja bezrezervna podrška

Izvor: Press, 28.Okt.2016, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako odbacite uslove Prištine - moja bezrezervna podrška"

Predsednik Nikolić izjavio je da će Vlada imati njegovu bezrezervnu podršku ako na uslove koje je Priština postavila za nastavak dijaloga odbaci kao besmislene.
Foto:B92.net
"Na Vladi je da povodom poslednjih poteza Prištine zauzme stav i iznese ga, a imaće moju bezrezervnu podršku ako ove 'zahteve' odbace kao besmislene", rekao je Nikolić za “Večernje novosti” od petka.
On je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da su u privremenim institucijama u Prištini netačno procenili kako je došlo vreme za postavljanje uslova bez koji se ne može dalje u pregovorima. 

"Pa i sama Evropska unija se uzdržava od postavljanja uslova čije bi prihvatanje značilo i prihvatanje nezavisnosti južne srpske pokrajine", rekao je Nikolić. 

Predsednik Srbije je rekao i da je bio u pravu kada je procenio da je Srbija veoma blizu crvene linije u pregovorima, koju ne sme da pređe "ako poštuje svoju državu i njen ustav". 

"Albanci pregovore koriste da im Srbija na njima prenese što više prava, a ako ne ide, onda mimo pregovora, bilateralno, traže prijem i članstvo u organizacijama koje bi trebalo da budu organizacije država", dodao je on. 

Nikolić je ocenio i da to nije osnov za iskreno pregovaranje. 

Mediji u Beogradu su preneli da Priština u okviru novih zahteva traži uspostavljanje granice između "država Kosovo i Srbija", poštovanje susedstva, saradnju na poljima od interesa "za obe države", ratnu odštetu, a od EU garanciju da će članstvo Srbije u Uniji biti uslovljeno "priznavanjem države Kosovo". 

Međutim, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da Priština nije postavila uslove Srbiji, već da je dokument o kojem se govori u Beogradu, predat Briselu 2014. godine, u okviru dogovora o temama o kojima će se razgovarati tokom dijaloga. 

Premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da se u Skupština Srbije do kraja ove godine održi sednica o uslovljavanju s kosovske strane u sprovođenju Briselskog sporazuma. 

Vučić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini saglasili su se u telefonskom razgovoru da je neophodno u najkraćem roku sprovesti sporazume Beograda i Prištine.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.