Ako neće Priština, onda će UN

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako neće Priština, onda će UN"

Ambasadori Nemačke i Holandije na KiM upozorili su vlasti da će, ukoliko ne bude formiran Specijalni sud za zločine OVK, dobiti Tribunal OUN za ratne zločine.

Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i suočavanje sa prošlošću bi bilo u interesu Kosova, poručio je ambasador Nemačke u Prištini Matijas Kiesler.

On je u izjavi za prištinski Zeri upozorio da poslanici Kosova treba da imaju u vidu da u slučaju neuspeha prilikom odlučivanja o formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Specijalnog suda u parlamentu to pitanje će biti prebačeno na Savet bezbednosti UN.

"Predstavnici najjačih država Evrope zahtevaju od poslanika Skupštine Kosova da glasaju za Specijalni sud jer će u suprotnom ovlašćenja biti prebačena na SB UN", rekao je Kiesler.

Podsetio je da je još 2014. godne predsednica Kosova Atifete Jahjaga razmenom dokumenata sa tadašnjom visokom predstavnicom za spoljnu politiku Ketrin Ešton preuzela obavezu formiranja Specijalnog suda.

I ambasador Holandije u Prištini Robert Boš je studentima ISPA rekao da poslanici Skupštine Kosova treba da izglasaju formiranje Specijalnog suda jer će se u suprotnom to pitanje naći pred Savetom bezbednosti UN.

"Kosovo ništa ne dobija odbijanjem formiranja Specijalnig suda izuzev što će dobiti Tribunal OUN za ratne zločine", piše Zeri.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UPOZORENJE PRIŠTINI Ili Specijalni sud ili Tribunal OUN

Izvor: Blic, 07.Maj.2015

Ambasadori Nemačke i Holandije na Kosovu upozorili su vlast vlasti da će, ukoliko ne bude formiran Specijalni sud za ratne zločine OVK, Priština će dobiti Tribunal OUN za ratne zločine...- Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i suočavanje sa prošlošću bi bilo u interesu Kosova -...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.