Akcije Sandiska u padu zbog pogrešnih predviđanja

Izvor: Kurir, 27.Apr.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije Sandiska u padu zbog pogrešnih predviđanja

Proizvođač fleš memorijskih čipova prijavio šest puta manjiprofit u odnosu na prošlu godinu usled pada prodaje za 12 odsto, na 1,3 milijarde dolara

Vrednost akcija kompanije „Sandisk“, proizvođača fleš memorijskih čipova, opala je nakon što je kompanija izjavila da su se pogrešni potezi odrazili na rezultate iz prvog tromesečja i podstakli kompaniju da objavi razočaravajuću godišnju prognozu prodaje.

„Milpitas“, kompanija sa sedištem u Kaliforniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prijavila je profit od 39 miliona dolara, odnosno 17 centi po akciji, u poređenju sa 269 miliona, odnosno 1,14 dolara po akciji u istom periodu prošle godine. Prodaja je opala za 12 odsto na 1,3 milijarde dolara.

Analitičari na Volstritu predviđali su profit od 37 centi po akciji na osnovu prodaje od 1,3 milijarde dolara. Ne računajući jednokratne troškove akvizicije i restrukturiranja, „Sandisk“ je prijavio zaradu od 62 centa po akciji, što je niže od prognoza Volstrita.

„Naš finansijski učinak tokom protekla dva kvartala neprihvatljiv je za nas kao upravljački tim“, izjavio je izvršni direktor Sandžej Mehrotra (Sanjay Mehrotra).

„Sandisk“ je izjavio da je naišao na prepreke usled problema u proizvodnji, cena nižih od očekivanih, ograničenja u snabdevanju i pomeranja tržišta ka jeftinijim proizvodima ove vrste.

„Iako su ovi problemi naizgled nepovezani, ono što im je zajedničko jeste, kako se čini, loše pripremljen proizvodni portfolio i nesposobnost brzog prilagođavanja zahtevima potrošača“, naveo je Dipon Neg (Deepon Nag), analitičar u „Mekveriju“ (Macquarie), australijskoj bankarskoj i finansijskoj grupaciji.

Neg je naveo da je razlog za to vertikalno integrisani model poslovanja kompanije, dodavši da „Sandisk“ „ima značajnu tehnološku i stratešku vrednost, što ga čini atraktivnom metom za akvizicije.“

Kompanija je takođe objavila predviđanja za drugo tromesečje koja nisu ispunila očekivanja analitičara.

„Sandisk“ očekuje da prodaja dostigne između 1,15 i 1,23 milijarde dolara, dok je Volstrit prognozirao prihod od 1,4 milijarde dolara. Predviđeni godišnji prihodi u rasponu od 5,4 do 5,7 milijardi dolara niži su od prognoziranih za 6,1 milijardu dolara.

U svetlu nižih predviđanja kompanija je izjavila da će kao meru smanjenja troškova, između ostalog, smanjiti broj zaposlenih koji ne učestvuju u proizvodnji za pet odsto. Akcije „Sandiska“, koje su oslabile za 31 odsto ove godine, pale su za više od pet odsto na 67,20 dolara i bile su među najvećim gubitnicima među kompanijama čije su deonice u sastavu indeksa „Standard i Pursa 500“ (S&P 500).

„VV Grejndžer“ (WW Grainger), dobavljač industrijske opreme, najavio je program otkupa svojih običnih akcija u iznosu od tri milijarde dolara tokom naredne tri godine. Ova vest podigla je vrednost akcija kompanije za jedan cent na 244,36 dolara. I ova kompanija sa sedištem u Čikagu objavila je rezultate za prvo tromesečje koji nisu ispunili očekivanja Volstrita i smanjila svoja predviđanja godišnjeg rasta prodaje.

„Ovo je bio kvartal pun izazova. Naše rezultate umanjilo je kontinuirano jačanje dolara i slabljenje naftnog i gasnog sektora u Severnoj Americi“, naglasio je izvršni direktor Džim Rajan (Jim Ryan).

Akcije „Panera breda“ (Panera Bread), lanca pekara-kafića, skočile su za 11 odsto na 182,74 dolara nakon što je ovaj lanac povećao svoj program otkupa akcija na 750 miliona dolara i najavio planove za prodaju franšize za 73 svoja objekta.

Cena akcija „Ecija“ (Etsy) gotovo se udvostručila tokom debija ove kompanije na berzi u četvrtak. Početna cena akcija kompanije sa sedištem u Bruklinu (Njujork) koja se bavi maloprodajom ručnih radova iznosila je 31 dolar prvog dana trgovanja, nakon što su one u sredu procenjene na 16 dolara.

U isto vreme, akcije „Parti sitija“ (Party City), maloprodajnog lanca opreme za zabave, porasle su za 21 odsto na 20,50 dolara u svom berzanskom debiju, a procenjene su na 17 dolara. Cene akcija američkih energetskih i komunalnih kompanija neznatno su opale, što se odrazilo na indeks „S&P 500“.

„S&P 500“ opao je za 0,1 odsto na 2.104,79 poena, „Dau Džons industrijski prosek“ nije se mnogo promenio sa 18.104,00 dok je Nasdakov kompozitni indeks ostao isti na 5.008,06 poena.

Mamta Badkar - Njujork

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.