Agenti okupirali Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2015, 05:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenti okupirali Beograd

Predstojeći ministarski sastanak Oebsa u Beogradu biće do sada najveći izazov za srpske bezbednosne službe.

Glavni grad Srbije će tokom ove nedelje i tokom skupa u četvrtak i petak ugostiti delegacije 57 zemalja članica Oebs i 11 država mediteranskih i azijskih partnera. Među njima su šefovi diplomatija SAD Džon Keri, Rusije Sergej Lavrov, EU Federika Mogerini i ostale delegacije sa cele severne hemisfere jer Oebs, kako se popularno kaže, brine o sigurnosti od Vankuvera >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do Vladivostoka.

Od prekjuče ujutru do subote, kad je planirano da poslednja delegacija napusti Beograd, policija, BIA i Vojno-bezbednosna agencija su pod najvišim stepenom pripravnosti i nalaze se na 24-časovnom dežurstvu. Tokom skupa u četvrtak i petak planiran je veliki broj sastanaka raznih delegacija, među kojima i razgovor ruskog i turskog ministra spoljnih poslova, što je vrlo značajno u svetlu nedavnog obaranja ruskog aviona iznad Sirije.

- Oči u oči naći će se agenti američke tajne alužbe i ruske službe bezbednosti (FSB) koji će biti u prvom krugu obezbeđenja i u saradnji sa srpskim službama čuvati američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. I delegacije svi ostalih država koje učestvuju na skupu, poveli su svoje obezbeđenje, koji s matičnim ambasadama u Srbiji sarađuju s našim bezbednosnim službama - kažu za "Vesti" izvori iz srpskih službi sigurnosti.

Vazdušni prostor nad srpskim nebom biće povremeno zatvaran, naročito imajući u vidu specijalne letove Kerija koji dolazi iz Prištine specijalnim avionom američkog ratnog vazduhoplovstva tipa boing 757-200, koji je neka vrsta letećeg hotela i komandnog centra šefa američke diplomatije. Avione najvažnijih zvanica, s posebnim bezbednosnim zahtevima u srpskom vazdušnom prostoru pratiće lovci Vojske Srbije. Sličnim vladinim avionom stiže i Sergej Lavrov, a obaveštajne prethodnice pre svega ove dve delegacije su već nedeljama.

U Beogradu je formiran štab iz koga se koordiniraju sve bezbednosne službe, a ovakav stepen obezbeđenja, upravo zbog važnosti događaja, do sada nije viđen.

Srpske službe, osim fizičkog obezbeđenja delegacija i mesta sastanaka, non-stop prate i komunikacije preko interneta i društvenih mreža, kako bi na vreme uočili eventualne pretnje učesnicima skupa. Fizičko obezbeđenje delagacija je na najvišem nivou. Osim što niko osim članova delegacija, novinarskih ekipa i neophodnih zaposlenih za održavanje Kombank arene u kojoj se sastanak održava neće moći da uđu u ovaj objekat, okolina Arene biće pod prismotrom policije, bezbednosnih agencija i snajperista. Hoteli i saobraćajnice kojima će delegacije prolaziti takođe su pokrivene kamerama i patrolama.

Oko Arene je podignuta velika žičana ograda, a ispražnjeni su svi parkinzi u okolini. Niko bez specijalne dozvole neće smeti da priđe Areni. Od utorka je izmenjen režim saobraćaja po Novom Beogradu, a saobraćajnice će biti povremeno blokirane i zatvarane kako bi delegacije prošle.

U Areni je za samit Oebsa izgrađeno 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, a preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju. Sale za sastanke su opremljene potrebnom audio i vizuelnom tehnikom, sa 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 televizora, kao i 29 prevodilačkih kabina na šest radnih jezika.

Na drugom i četvrtom nivou izgrađeno je 111 kancelarija, a na trećem preuređeno 70 loža u radne kancelarije. Što se tiče smeštaja delegata koristiće se usluge 19 hotela koje će platiti sami delegati, dok smeštaj šefova delegacija obezbeđuje Srbija kao zemlja domaćin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.