Izvor: Nezavisne Novine, 29.Apr.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za bankarstvo RS naredne sedmice odlučuje o sudbini Banke Srpske

BANJALUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske trebalo bi do 5. maja da donese konačnu odluku o sudbini Banke Srpske, odnosno o tome hoće li ona biti likvidirana ili transformisana, saznaje poslovni portal Capital.ba i otkriva da bi reorganizacija koštala 113 miliona KM za isplatu depozita emisijom obveznica za koje će garantovati RS.

Prema nezvaničnim informacijama, Agencija je trenutno bliže odluci da likvidira banku.

To rješenje prihvatljivije je i za Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << monetarni fond (MMF) koji je kao uslov za novi aranžman sa BiH postavio sređivanje stanja u bankarskom sektoru.

Ipak, prema tvrdnjama predstavnika RS, za MMF je prihvatljiv i Plan reorganizacije koji je Vlada predložila, a kojim je predviđeno uspostavljanje nove institucije koja bi se bavila isključivo naplatom kredita i prodajom imovine banke te iz toga vraćala depozite koji, prema podacima s kraja februra, iznose oko 196,6 miliona KM.

U Vladi smatraju da bi transformacijom bili isplaćeni svi depoziti, a likvidacjom samo osigurani.

Planom reorganizacije Banke Srpske je predviđeno da osigurani, ali i neosigurani depoziti privatnih firmi i fizičkih lica, koji iznose oko 65 miliona maraka budu isplaćeni u roku od 90 dana od dana uspostavljanja nove institucije.

Neosigurani depoziti, a to su uglavnom depoziti javnog sektora, koji iznose oko 113 miliona KM bili isplaćeni kroz obveznice na deset godina za koje bi garanciju dala Vlada.

Postoji i oko 19,4 miliona KM potraživanja Ukio banke koje privremeni upravnik ne priznaje tako da planom njihova isplata nije predviđena.

U Vladi su izračunali i da bi za isplatu osiguranih depozita iz budžeta bilo potrebno obezbijediti dodatnih 30 miliona KM, jer se na računu banke već nalazi oko 35 miliona maraka.

Predviđeno je i da nova institucija, nakon što počne prikupljati novac naplatom kredita i prodajom imovine, prvo vrati tih 30 miliona u budžet, a da onda krene sa isplatom neosiguranih depozita.

Plan Vlade se zasniva i na procjeni Agencije za bankarstvo koja kaže da imovina banke vrijedi između 80 i 110 miliona maraka.

To znači da bi se iz te imovine, u najboljem slučaju moglo isplatiti oko 80 miliona KM, s obzirom da se prvo u budžet mora vratiti 30 miliona KM koje bi Vlada izdvojila za isplatu osiguranih depozita te bi bila potrebna i dodatna podrška za isplatu preostalih neosiguranih depozita.

Ukoliko bi ovaj plan Vlade bio prihvaćen, već polovinom maja trebalo bi da se počne raditi na zakonu koji bi omogućio njegovo sprovođenje, a na tome bi Vlada trebalo da radi zajedno sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi nije želio detaljnije da govori o problemima u Banci Srpske što pokazuje da Vlada još nije postigla definitivan dogovor sa MMF-om.

„Ne bih želio komentarisati situaciju u pojedinim bankama. Misija MMF-a će posjetiti BiH u maju kako bi usaglasili set fiskalnih, finansijskih i strukturalnih reformi koje će činiti osnovu programa sa MMF-om. Utoku su aktivni razgovori sa vlastima o preostalim pitanjima, odnosno mjerama usmjerenim na povećanje otpornosti finansijskog sektora i podsticanje kreditnog rasta, uključujući i predizumanje snažnih i blagovremenih mjera u rješavanju problema slabijih banaka“, kazao je Parodi za Capital.ba.

Privremeni upravnik Petar Mićić se danas nije javljao na telefonske pozive.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.