Agencija: Zukorlić u potencijalnom sukobu interesa

Izvor: Mondo, 26.Jul.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Zukorlić u potencijalnom sukobu interesa

Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić je u potencijalnom sukobu interesa.

Foto: MONDO Sivacki Goran

 To je rečeno Tanjuugu u Agenciji za borbu protiv korupcije koja će, kako su naveli,  s pažnjom pratiti taj slučaj.

Iz Agencije navode da je uvidom u podatke objavljene na internet prezentaciji Univerziteta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Novom Pazaru utvrđeno da je Zukorlić predsedenik Univerziteta i da se ta ustanova može opravdano smatrati "interesno povezanom" sa predsednikom parlamentarnog Odbora za obrazovanje.

Navodi se da se izbor Zukorlića za predsednika Odbora za obrazovanje "ne može oceniti kao postojeći sukob interesa s obzirom na to da odbor kojim on predsedava kao radno telo Skupštine Srbije nema ovlašćenja da u prvom ili drugom stepenu donosi pojedinacne akte u vezi sa akreditacijom ustanova i studijskih programa u oblasti visokog obrazovanja."

S druge strane, s obzirom na to da Odbor utvrđuje predlog visine naknade za rad članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, saglasno zakonu o visokom obrazovanju i u okviru izveštaja o radu nacionalnog saveta i razmatra Izveštaj o radu komisije, u Agencji kažu da se Zukorlić "nalazi u situaciji koja predstavlja potencijalni sukob interesa".

''Kako na strani Zukorlića postoje okolnosti koje mogu dovesti do toga da prilikom razmatranja pitanja vezanih za komisiju postupa pristrasno, odnosno da privatni interes stavi iznad javnog, Agencija ukazuje da u takvoj situaciji postoji pojačana odgovornost funkcionera, da se pridržava obaveza i zabrana iz Zakona o Agenciji, a kojima je funkcioner dužan da javnu funkciju obavlja tako da javni interes ne podredi privatnom'', navode iz Agencije.

Ukazuje se i na to da funkcioner koji svojim uticajem na odluke nadležnih organa i tela pogoduje sebi ili povezanom licu, odnosno, zloupotrebi javnu funkciju, može da snosi i krivičnu odgovornost.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da su pojedini raniji članovi komisije javnosti iznosili tvrdnje da je komisija bila izložena političkim pritiscima da reši pitanje akreditacije univerziteta u Novom Pazaru,

Agencija će sa "posebnom pažnjom pratiti rad Odbora", a posebno postupanje Zukorlića prilikom donošenja odluka vezanih za Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a time i Komisiju i to ne samo po eventualnim prijavama pokušaja takvih pritisaka već i po službenoj dužnosti.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.