Agencija: Zukorlić u potencijalnom sukobu interesa

Izvor: RTS, 26.Jul.2016, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Zukorlić u potencijalnom sukobu interesa

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić je u potencijalnom sukobu interesa i Agencija za borbu protiv korupcije će s pažnjom pratiti taj slučaj, rečeno su "Tanjugu" u toj agenciji.
Iz Agencije navode da je uvidom u podatke objavljene na internet prezentaciji Univerziteta u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Novom Pazaru utvrđeno da je Zukorlić predsednik i da se ta ustanova može opravdano smatrati "interesno povezanom" sa predsednikom parlamentarnog Odbora za obrazovanje.
Navodi se da se izbor Zukorlića za predsednika Odbora za obrazovanje "ne može oceniti kao postojeći sukob interesa s obzirom na to da odbor kojim on predsedava kao radno telo Skupštine Srbije nema ovlašćenja da u prvom ili drugom stepenu donosi pojedinačne akte u vezi sa akreditacijom ustanova i studijskih programa u oblasti visokog obrazovanja''.
S druge strane, s obzirom na to da Odbor utvrđuje predlog visine naknade za rad članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, saglasno zakonu o visokom obrazovanju i u okviru izveštaja o radu nacionalnog saveta i razmatra Izveštaj o radu komisije, u Agenciji kažu da se Zukorlić "nalazi u situaciji koja predstavlja potencijalni sukob interesa".
''Kako na strani Zukorlića postoje okolnosti koje mogu dovesti do toga da prilikom razmatranja pitanja u vezani sa komisijom postupa pristrasno, odnosno da privatni interes stavi iznad javnog, Agencija ukazuje da u takvoj situaciji postoji pojačana odgovornost funkcionera, da se pridržava obaveza i zabrana iz Zakona o Agenciji, a kojima je funkcioner dužan da javnu funkciju obavlja tako da javni interes ne podredi privatnom'', naglašavaju iz Agencije.
Akreditacija je nesporna. Tako se Zukorlić o svom Univerzitetu izjašnjavao prvog dana na mestu predsednika skupštinskog Odbora. Obećao je i da će se izuzeti iz odlučivanja o njemu, ako bilo koje telo zaključi da je u sukobu interesa. Sada kaže - razmotriće sve mogućnosti.
"Najrealnije je da ću zamrznuti svoju fuknciju na mestu predsednika Univerziteta i potpuno se posvetiti radu u Parlamentu", rekao je Zukorlić.
Ukazuje se i na to da funkcioner koji svojim uticajem na odluke nadležnih organa i tela pogoduje sebi ili povezanom licu, odnosno, zloupotrebi javnu funkciju, može da snosi i krivičnu odgovornost.
Imajući to u vidu, kao i činjenicu da su pojedini raniji članovi komisije javnosti iznosili tvrdnje da je komisija bila izložena političkim pritiscima da reši pitanje akreditacije univerziteta u Novom Pazaru, Agencija će sa "posebnom pažnjom pratiti rad Odbora", a posebno postupanje Zukorlića prilikom donošenja odluka vezanih za Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a time i Komisiju i to ne samo po eventualnim prijavama pokušaja takvih pritisaka već i po službenoj dužnosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zukorlić i Fehratović prijavili imovinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2016, 13:21

Poslanici Skupštine Srbije iz redova Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović prijavili su Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaje o imovini i oni su objavljeni na njenom sajtu.Zukorlić, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, naveo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.