Agencija: Bor izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2017, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Bor izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka

Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović izjavio je danas da je Bor, od nekadašnje crne ekološke tačke zbog Rudarsko-topioničarskog basena, postao područje u kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti.

Popović je naveo da je pri razmeni podataka sa evropskom Agencijom za zaštitu životne sredine u Kopenhagenu 2006. godine, ustanovljeno da su na mernom mestu u centru Bora izmerene najviše koncetracije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sumpordioksida u Evropi.

"Od takvog crnog slučaja, Bor danas možemo proglasiti lepoticom dana, odnosno zvezdom ekološkog poboljšanja stanja u Srbiji", rekao je Popović posle obilaska merne stanice koja meri stepen zagađenja u centru grada.

Po njegovim rečima, godišnja koncetracija sumpor-dioksida u Boru u 2016. godini bila je ispod granične vrednosti, što se nije desilo od 1976. godine, od kada se raspolaže podacima koje je prikupljao Institut za rudarstvo i metalurgiju.

Popović je dodao da je Bor po kvalitetu vazduha uvek bio u 3. kategoriji zagađenih gradova, dok je sada u prvoj kategoriji, čime je izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka Srbije.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kazao je da je na ime odštete od zagađenja, meštanima okolnih sela tokom 2014. i 2015. godine isplaćeno blizu 100 miliona dinara.

"U 2016. godini RTB nije dobio nijednu tužbu zbog zagađenja, i sada se ovde živi kao 1903. godine, pre pokretanja rudnika", ocenio je Spaskovski.

On je dodao da se RTB obavezao da će finansijski i logistički pomoći Agenciju za zaštitu životne sredine kako bi se održavala skupa oprema i na drugim mernim stanicama u Boru.

U Boru je u novembru 2010. godine izmerena akcidentna situacija u kojoj je u vazduhu bilo 31.800 mikroograma sumpordioksida po metru kubnom, dok je sada sadržaj tog gasa nastalog u procesu proizvodnje bakra ispod 60 mikrograma, odnosno u propisanim granicama.

Nova topionica bakra RTB Bor, izgrađena po ekološkim standardima, puštena je u rad 2015. godine, a cena rekonstrukcije i izgradnje dela novog postrojenja iznosila je 257 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agencija: Bor izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka

Izvor: Blic, 16.Feb.2017

Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović izjavio je danas da je Bor, od nekadašnje crne ekološke tačke zbog Rudarsko-topioničarskog basena, postao područje u kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti...Popović je naveo da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.