Aflatoksin u mliječnim proizvodima

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aflatoksin u mliječnim proizvodima

BANJALUKA - Nadležne institucije u RS tokom prošle i u ovoj godini samo u dva slučaja utvrdile su prisustvo aflatoksina u mliječnim proizvodima, dok drugih nepravilnosti u ostalim proizvodima nije bilo.

Ako uzmemo u obzir nezapamćene poplave prošle godine, a poznato je da je aflatoksin toksin koji se javlja zbog povećane vlage, bilo je realno očekivati da se ova kancerogena supstanca pojavi u većem obimu.

Međutim, stručnjaci smatraju da do toga nije došlo zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << što su poplave bukvalno uništile žitarice, tako da one nisu ni korištene za ishranu niti je bilo potrebe da ih kontrolišu.

Iz Republičke uprave za isnpekcijske poslove RS saopšteno je da u protekloj godini nisu zabilježene veće nepravilnosti kada je riječ o domaćoj proizvodnji.

"Prošle godine smo prilikom uvoza mliječnih proizvoda od ukupno 210 izvršenih analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, u svega dva slučaja utvrdili prisustvo aflatoksina u mliječnim proizvodima u koncentraciji većoj od dozvoljene, te smo naložili uništavanje ili povrat dobavljaču spornih pošiljki. U kontrolama žitarica za ljudsku ishranu prilikom uvoza nisu utvrđene nepravilnosti", naveli su u Inspektoratu.

Drago Nedić, direktor Vetrinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", kazao je da ni oni tokom analiza u njihovoj laboratoriji nisu imali slučajeve aflatoksina ni u žitaricama ni u nekim drugim proizvodima.

Istovremeno, iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopštili su da na tržištu RS nisu distribuisana pakovanja kornfleksa njemačkog proizvođača za koji je utvrđeno da sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.