Advokatska krivična unija apeluje na prava pritvorenih lica

Izvor: Press, 31.Okt.2014, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatska krivična unija apeluje na prava pritvorenih lica

Advokatska krivična unija Srbije uputila je advokatskim komorama Srbije i Beograda apel da razmotre predložene izmene zakona o javnim beležnicima, izražavajući zabrinutost za prava svojih klijenata koji su u pritvoru.
"Ukoliko Skupština Srbije prihvati predlog Vlade za izmene Zakona o javnom beležništvu, Advokatska krivična unija će predložiti advokatskim komorama Srbije i Beograda i mere koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se tiču rada advokata", rekao je danas Tanjugu predsednik te unije advokat Borivoje Borović.

Postujući odluku Advokatske komore Srbije (AKS) o obustavi rada, AKUS je ukazao da ona mora blagovremeno da se bavi pitanjem izmena zakona koji se tiču položaja advokature kao i ljudskih prava i sloboda klijenata koji su pritvoru, napomenuo je Borović.



On je precizirao da je AKUS na današnjem sastanku razmatrao ugroženost prava i sloboda pritvorenih lica zbog obustave rada koja traje više od mesec i po dana, kao i da je analizirao predlog Vlade Srbije za izmene Zakona o javnim beležnicima i porezima.

Udruženje je danas održalo prvi sastanak, a naredni je zakazan za 4. novembar u prostorijama AKS.

Advokati u celoj Srbji po preporuci AKS tokom obustave rada ne idu na suđenja, kao ni na saslušanja u policiji i tužilaštvu.

Samim tim u predmetima gde je prisustvo advokata po zakonu obavezno nije moguće održavanje ni saslušanja ni suđenja, pa se u mnogim predmetima pritvori produžavaju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.