Advokati počinju da rade

Izvor: Beta, 25.Jan.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati počinju da rade

BEOGRAD, 25. januara 2015. (Beta) - Posle više od četiri meseca protesta, advokati u Srbiji u ponedeljak počinju da rade, pošto su uglavnom ispunjeni njihovi zahtevi i usvojene izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Advokati su obustavili rad 17. septembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, smanjenje paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Sve vreme obustave rada nisu se održavala sudjenja gde je obavezno >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << prisustvo advokata, organizovani su skupovi u većim gradovima u zemlji, a sa prekidima su trajali pregovori sa predstavnicima nadležnih ministarstava.

Vlada Srbije u decembru je usvojila izmene uredbe o paušalnom oporezivanju samostalnih delatnosti, a krajem prošle godine stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije postigli su sporazum na osnovu kojeg je Skupština Srbije prošle sedmice po hitnom postupku izmenila odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasledjivanju.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Djordjević izjavio nedavno za agenciju Beta da ostaje zahtev za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, ali da to nije obavezan uslov za početak rada advokata.

"Mi nismo Vlada Srbije i ne možemo smeniti ministra, ali taj zahtev ostaje", naveo je predsednik Komore.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.