Advokati iz regiona potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2015, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati iz regiona potpisali Memorandum o razumevanju

Predsednici advokatskih komora Srbije, Albanije, BiH, KiM i Makedonije potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju.

Svi potpisnici Memoranduma istakli su nakon potpisivanja da će taj prvi formalni akt saradnje omogućiti jačanje kapaciteta advokatskih komora i nezavisnosti pravne struke, kao i razvoj i jačanje uloge vladavine prava u državama regiona.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da već odavno postoji ideja da se sve države >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << regiona posvete unapređenju vladavine prava, pravne sigurnosti i ljudskih prava, pre svega radi interesa građana njihovih država.

"Ta ideja je korak po korak, uz pomoć Inicijative za vladavinu prava Advokatska komora SAD počela da se ostvaruje i dobila je svoj prvi formalni deo u vidu Memoranduma koji su potpisali predsednici advokatskih komora zemalja regiona", ukazao je Đorđević.

Saradnja će, kako je naglasio, doprineti jačanju kapaciteta advokatskih komora, kao i da njihovo članstvo bude još spremnije da zaštiti građane i njihova ljudska prava, prava manjina i drugih ranjivih društvenih grupa. Tokom konferencije razmotrene su i mogućnosti za jačanje uloge lokalnih advokatskih komora u unapređenju vladavine prava, uključujući i potencijalne ideje za projekte advokatskih komora u regionu.

Konferenciju je organizovao Program balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN), koji promoviše vladavinu prava kroz izgradnju mehanizama kojima se advokatskim komorama i organizacijama civilnog društva omogućava da sarađuju i međusobno razmenjuju znanje i najbolju praksu. Program sprovodi Inicijativa za vladavinu prava Američke advokatske komore čiji je centar u Skoplju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Memorandum je potpisan u hotelu Metropol Palas nakon dvodnevne "Konferencije za lidere Regionalne balkanske mreže vladavine prava" na kojoj su lideri advokatskih komora i organizacija civilnog društva koje se bave pravosuđem, diskutovali su o načinima unapređenja usluga advokatskih komora.

Potpisivanju Memoranduma podršku su dali predsednik Američke advokatske komore (ABA) Vilijam Habar i predsednica Saveta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope Marija Slazak, koji su govorili na stručnom skupu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.