Advokati: I danas bez dogovora

Izvor: B92, 20.Dec.2014, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati: I danas bez dogovora

Pregovori Ministarstva pravde i advokata, koji su danas održani u Advokatskoj komori Srbije, ponovo su prošli bez dogovora.

Pravosuđe stoji već više od tri meseca. Advokati ne ulaze u sudnice, a traže izmene zakona o notarima i pratećih zakona.

Pomaka nema ni danas, posle pregovora koji su trajali tri i po sata. Sastanak je završen nešto pre 14.30 i to je četvrti razgovor ovog tipa, ali opet bez rezultata.

Ministarstvo se o današnjem sastanku još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije izjasnilo.

Iza zatvorenih vrata razgovarali su tročlani stručni timovi. Ovo je inače bio četvrti sastanak stručnih timova koji su pokušali da pronađu kompromis i tako okončaju blokadu pravosuđa. U Srbiji nijedno suđenje u kome je potreban advokat nije održano od 17 septembra.

Nova skupština advokata biće u ponedeljak. Podsetimo, skupština advokata je pomerena deset dana kako bi se dala šansa pragovorima. Kakav je stav advokata i šta se dešavalo iza zatvorenih vrata za B92 je govorila Jasmina Milošević, predsednica Advokatske komote Čačak.

Ona je rekla da su vođene stručne rasprave oko modela zakona i rešenja Zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti. Kako je dodala, advokati ne mogu da odstupe od zahteva da im se vrate poslovi overe koji su od 1. septembra u nadležnosti notara.

Ministarstvu je stalo da opstane javnobeležnički sistem, ali očekivali smo da će Ministarstvo imati više sluha za prave argumente, jer smatramo da je pravni promet sužen, rekla je ona. Miloševićeva je dodala da su advokati danas dobili od Ministarstva jednu ponudu, koja se svela na to da se izmenama zakona iz novembra 2014. već dovoljno izašlo u susret, i da nema razgovora o legalizaciji i prostoj overi.

Upravni odbor Advokatske komore je u toku, i on treba da pripremi izveštaj i predloge za dalji tok protesta, rekla je Miloševićeva.

"Za nas su pregovori prekinuti i nisu obustavljeni... Čujem da imamo poziv za razgovor sutra u 11h, ali sa ovakvim stavom mi i posle razgovora idemo dalje u protest", navela je.

Na konstataciju da pravosuđe stoji već više od tri meseca, rekla je da advokati imaju pravo da protestuju na ovakav način. "I inače pravosuđe oko Nove godine i ne funkcioniše na način na koji inače funkcioniše... Ovakav protest je način zaštite Ustavom zajamčenih prava građana i naših prava kao advokata", zaključila je Miloševićeva.

S obzirom da je AKS prekinula današnji sastanak, Ministarstvo pravde u dobroj veri da do dogovora dođe, pozvalo je još jednom predstavnike stručnog tima da nastave razgovore 21. decembra u Ministarstvu pravde, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo, kako se dodaje, izražava uverenje da su sastanci stručnog tima, koji su održani prethodnih dana, doneli uverenje da razgovori o problemima advokature mogu biti sadržajni, otvoreni i iskreni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.