Advokat zaradio 425.200 KM na prodaji zgrade

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat zaradio 425.200 KM na prodaji zgrade

DOBOJ - Grad Doboj je po pozivu gradonačelnika Obrena Petrovića kupio poslovni prostor površine 383 metra kvadratna za potrebe lokalne administracije po cijeni od 2.550 KM po kvadratu, iako je prodavac za taj lokal tražio 1.850 KM po kvadratnom metru, čime je budžet grada oštećen za 425.200 maraka, saznaju "Nezavisne".

Ovaj slučaj koji se odigrao 2012. godine bio je i predmet nedavno završene istrage policije RS, koja je utvrdila da je došlo do oštećenja budžeta Doboja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tom iznosu, jer je poslovni prostor kupljen po cijeni većoj za čak 700 maraka po kvadratnom metru od one koju je formirao prodavac. O svemu je, kako "Nezavisne" saznaju od dobro obaviještenog izvora, početkom ove godine upoznato i tužilaštvo.

Naime, tadašnja "Jahorina osiguranje" je dala punomoć advokatu Siniši Đorđeviću za prodaju poslovnog prostora u Ulici svetog Save 26, čija je knjigovodstvena vrijednost bila 1.473 KM po kvadratu, sa klauzulom da ne može ugovoriti cijenu nižu od 1.850 maraka. Takođe, po toj punomoći Đorđeviću na ime provizije bi trebalo da pripadne 20 odsto od postignute cijene, te i sav iznos koji uspije dogovoriti iznad 1.850 KM.

Međutim, Đorđević je dao ponudu 2.550 KM, koju je komisija koju je imenovao Petrović prihvatila i ocijenila kao najbolju, izbjegavajući pritom da predoči odbornicima Skupštine opštine da postoji punomoć prodavca data advokatu da se taj prostor proda po 1.850 maraka, dovodeći ih tako u zabludu.

Na taj način je grad oštećen, a Đorđević je na prodaji lokala uspio da zaradi  425.200 KM.

U ovom slučaju je još zanimljivo da je policija tokom istrage ustanovila da su naknadno rađene ispravke ugovora o prodaji poslovnog prostora, koji je notarski obradio Zijad Mehmedagić iz Doboja.

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, notaru su se 16. aprila iste godine, dakle 10 dana od dana isplate, obratile strane iz ugovora koje su izjavile da je načinjena tehnička greška u ugovoru koja se tiče označavanja tačne visine kupoprodajne cijene i ukupne vrijednosti ugovornog odnosa stranaka.

Tada je i izvršena ispravka ugovora i navedeno da prodavcu pripada 551.450 maraka, a advokatu 157.100 za proviziju od 20 odsto, te za razliku kupoprodajne cijene 268.100 KM jer je postigao cijenu po kvadratu veću za čak 700 maraka od najniže.

Dakle, iz svega ovoga proizlazi da je advokatu Đorđeviću pripalo 425.200 maraka, što nije naznačeno u notarskom ugovoru, već u ispravci tog ugovora, a koja je izvršena zbog navodne tehničke greške, iako je u pitanju bila dopuna podataka, što je notar i prihvatio u svojoj izjavi datoj u policiji.

Đorđević ne vidi ništa sporno u tome što je na prodaji objekta zaradio 425.200 maraka. Kako kaže, ni budžet nije oštećen jer je u trenutku prodaje tržišna cijena kvadrata na toj lokaciji iznosila 2.550 maraka po kvadratnom metru.

Upitan da li je čudno da je prodavac tražio minimalno 1.850 maraka po kvadratu, što je za 700 KM niže od tadašnje tržišne cijene, Đorđević je rekao da to nije pitanje za njega, već za prodavca "Jahorina osiguranje".

Miroslav Miškić, generalni direktor "Wiener osiguranja Vienna Insurance Group" Banjaluka, koje je ranije nosilo naziv "Jahorina osiguranje", rekao je da ne zna da li je grad Doboj oštećen jer nema te podatke.

"Što se tiče nas kao firme, mi znamo da smo uradili sve da zaštitimo svoje interese. Mi stojimo iza onoga što smo mi uradili, a ostali moraju stajati iza onoga što su oni uradili", rekao je Miškić. Dodao je da su prilikom prodaje ovog poslovnog prostora radili sve po odlukama organa ovog osiguravajućeg društva.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli stupiti u kontakt sa gradonačelnikom Doboja jer se nije javljao na mobilni telefon a kako bismo ga upitali zašto je pristao da grad plati mnogo višu cijenu za kvadratni metar ovog poslovnog prostora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.